• Αναζήτηση

Ιρανοί αντικαθεστωτικοί αποκαλύπτουν: Η Τεχεράνη διαθέτει μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις

Μυστικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που δεν έχει εντοπίσει η διεθνής κοινότητα και οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της διαθέτει η Τεχεράνη, όπως υποστηρίζει μια ομάδα Ιρανών αντικαθεστωτικών.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Express ο Χοσεϊν Αμπεντινί του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν -και επιζήσας δολοφονικής απόπειρας στην Τουρκία- υποστήριξε ότι η ιρανική κυβέρνηση προχωρά στον εμπλουτισμό ουρανίου σε πέντε γνωστές πυρηνικές εγκαταστάσεις (Νατάνζ, Αράκ, Φόρντο, Λασκάρ Αμπάντ και Σιαν Λαβισάν), αλλά όπως είπε η οργάνωσή του εντόπισε νοτιοανατολικά της Τεχεράνης άλλες τέσσερις εγκαταστάσεις (Νούρι, Σαντζαριάν, Χαφτε Τιρ και Παζουχεσκαντέ) που «έχουν εμπλακεί σε διάφορες πτυχές του προγράμματος πυρηνικών όπλων». Ενώ σε έγγραφο για τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν παραθέτει λεπτομέρειες και για άλλες δύο πιθανές εγκαταστάσεις στο Μοτζντέ και τη Νουρ. «Λόγω των φιλοδοξιών της Τεχεράνης για την απόκτηση πυρηνικού όπλου, το βασικό μέρος του προγράμματος του καθεστώτος είναι απόρρητης στρατιωτικής φύσης. Ως εκ τούτου έχει αποδειχθεί τεράστια πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα η διατύπωση μιας συμφωνίας ελέγχου των εξοπλισμών που θα απαγορεύει στο καθεστώς την πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα», αναφέρει το έγγραφο.

Οι ισχυρισμοί των Ιρανών αντικαθεστωτικών έρχονται σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι φόβοι μήπως η ένταση στις σχέσεις με την Τεχεράνη οδηγήσουν σε μια νέα ευρείας κλίμακας πολεμική σύρραξη. Τον περασμένο Μάιο ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επανέφερε τις κυρώσεις στην Τεχεράνη. Τα τελευταία 24ωρα το Ιράν ανέπτυξε μεγάλες ναυτικές δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο καθώς καταφθάνει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας στην περιοχή το αμερικανικό αεροπλανοφόρο “USS John C. Stennis” στην πρώτη μεγάλη ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων από πλευράς ΗΠΑ εδώ και μήνες κι ενώ την περασμένη εβδομάδα η Τεχεράνη καθέλκυσε ένα νέας κλάσης αντιτορπιλικό που ενσωματώνει χαρακτηριστικά stealth, (χαμηλό ίχνος στο ραντάρ — δύσκολα εντοπίσιμο από την εχθρική αεράμυνα).

Πηγή: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί αποκαλύπτουν: Η Τεχεράνη διαθέτει μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων