• Αναζήτηση

Δανία: Σύγχρονη «Μακρόνησο» για ανεπιθύμητους μετανάστες δημιουργεί η κυβέρνηση

Πλήθος αντιδράσεων προκαλεί η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας να δημιουργήσει τη δική της σύγχρονη «Μακρόνησο» για τους ανεπιθύμητους μετανάστες και πρόσφυγες.

Πρόκειται για τη μικρή, απομονωμένη νησίδα Λίντχολμ, που βρίσκεται στην επαρχία του Φόρντινγκμποργκ, στα νότια της Δανίας, η οποία σήμερα χρησιμοποιείται για πειράματα σε ζώα, που σχετίζονται με τις μεταδοτικές ασθένειες.

Να σημειωθεί ότι ένα από δυο τα μικρά φέρι («παντόφλες») που εξυπηρετούν το μικρό Λίντχολμ, ονομάζεται Virus (Ιός). 

Η ανατριχιαστική εξαγγελία έγινε δια στόματος της υπουργού Μετανάστευσης Ινγκερ Στόιμπεργκ, η οποία δεν δίστασε να τονίσει, μέσω του λογαριασμού της στο Facebook, ότι «είναι ανεπιθύμητοι στη Δανία και θα το αισθανθούν». 

Η υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας Ι. Στόιμπεργκ / Φωτογραφία: AP ImagesΗ υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας Ι. Στόιμπεργκ / Φωτογραφία: AP Images

Οπως έγινε γνωστό, μόλις προ ημερών, η κεντροδεξιά κυβέρνηση, με τη στήριξη του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, συμφώνησαν να δημιουργήσουν «υποδομές» για τη φιλοξενία εκατό μεταναστών στο Λίντχολμ. Οι εκατό «εξόριστοι», όπως αναφέρθηκε δίχως επιπλέον λεπτομέρειες, θα προέρχονται από όσους θεωρούνται ανεπιθύμητοι -δηλαδή είτε απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου που υπέβαλαν είτε εκδήλωσαν παραβατική συμπεριφορά.

«Θα εξετάσουμε τυχόν παραβιάσεις των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας» λέει το Δανέζικο Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Το νησί βρίσκεται στη θάλασσα της Βαλτικής, έχει εμβαδόν 68 στρέμματα και απέχει 3 χιλιόμετρα από την κοντινότερη ακτή. Οι μετανάστες που θα βρίσκονται εκεί θα δίνουν καθημερινά… αναφορά στο κέντρο του νησιού και θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης αν δεν το πράττουν.

Ο Μάρτιν Χένρικσεν, εκπρόσωπος του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι «θα μειώσουμε τα δρομολόγια του φέρι όσο μπορούμε. Θα καταστήσουμε την πρόσβαση στο νησί όσο πιο δύσκολη και όσο πιο ακριβή μπορούμε».

Η Λουίζ Χολκ, υποδιευθύντρια του Δανέζικου Ινστιτούτου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είπε στους «New York Times» ότι η οργάνωσή της θα παρακολουθεί την κατάσταση στο Νησί Λίντχολμ «πολύ στενά», μήπως υπάρξουν τυχόν παραβιάσεις των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Η ίδια άφησε να εννοηθεί ότι το σχέδιο για το Νησί Λίντχολμ εντάσσεται στην πολιτική της κυβέρνησης να αναγκάζει τους αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί να εγκαταλείπουν τη χώρα κάνοντάς τους τη ζωή αφόρητη.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αντιδράσεις από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ολοκληρωτικής έμπνευσης σχέδιο της κυβέρνησης της Δανίας θα κοστίσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός της διετίας.

Πηγή: Δανία: Σύγχρονη «Μακρόνησο» για ανεπιθύμητους μετανάστες δημιουργεί η κυβέρνηση | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων