*της Μαριλένας Γυφτέα, δημοσιογράφου/πολιτικού επιστήμονα

 

«Συγνώμη, ήμουν πολύ πιεσμένος.. δεν θα ξαναγίνει..»

«Μην ανησυχείς, εκεί που σε χτύπησα δεν φαίνεται..»

«Σ αγαπάω, δεν θέλω να σε χάσω..»

«Να με ακούς, μόνο έτσι δεν θα έχουμε εντάσεις.. εντάξει?»

Όχι, τίποτα δεν είναι εντάξει.. 

Η βία γνωρίζουμε καλά πως έχει πολλές μορφές αλλά σίγουρα ΕΝΑ πρόσωπο. Το πρόσωπο του «δικού σου» ανθρώπου, του ανθρώπου που μέχρι τότε εμπιστευόσουν, αγαπούσες και σεβόσουν. 

Ψυχολογική, σωματική, λεκτική, σεξουαλική.. σου φαίνεται απίστευτο? Αρχικά αθώο και ασήμαντο το «χτύπημα» με ανούσια αφορμή και την οικειότητα την τέλεια δικαιολογία που γίνεται σκαλοπάτι για μια πιο οδυνηρή Δεύτερη Πράξη.

«δώσε τόπο στην οργή, σ’ αγαπάει, γι’ αυτό το κάνει» 

«μη μιλάς κι εσύ πια, θα του περάσει» 

«μη διαλύσεις την οικογένειά σου για μια κακή στιγμή» 

Οι συνηθισμένες συμβουλές συγγενών και φίλων που απλά σε φιμώνουν και σε  βυθίσουν κι άλλο -αργά και σταθερά- στη δίνη της παράνοιας.

Ντρέπεσαι γι αυτό που σταδιακά γίνεσαι.. Κλείνεσαι στον εαυτό σου, δεν μπορείς να φας, να κοιμηθείς, απομακρύνεσαι από τους γύρω σου και αναλαμβάνεις πλήρως την ευθύνη των πράξεων ΤΟΥ. 

Τα στοιχεία της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων σοκαριστικά: πάνω από 28.000 κλήσεις στο τηλεφωνικό της κέντρο τα χρόνια της κρίσης, με το 80% αυτών να αφορά καταγγελίες για έμφυλη βία. 

Περαιτέρω, και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της και μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι μέσα σε ένα μόλις χρόνο, πάνω από 16.700.000 γυναίκες έχουν υποστεί σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσο αφορά το χώρο εργασίας, η εικόνα λίγο-πολύ γνωστή: 1 στις 3 γυναίκες έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, με το 32% των θυμάτων να δηλώνει ότι ο δράστης ήταν ιεραρχικά ανώτερος. 

Δεν είσαι αντικείμενο, ούτε «βραβείο», ούτε λάφυρο, ούτε……. είσαι άνθρωπος και η αξιοπρέπεια σου είναι μόνο στο δικό σου χέρι.

Βρες τη δύναμη και βγες από το σκοτάδι σου

ΜΙΛΑ 

Δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη