• Αναζήτηση

H EE ζητά απαντήσεις από τον Ορμπαν για το άσυλο στον Γκρούεφσκι

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν πρέπει να δώσει μια «λογική απάντηση» σχετικά με την απόφαση της χώρας του να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ανέφερε σήμερα στο Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα του έξι μήνες αφότου καταδικάσθηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης ως ένοχος κατηγοριών για διαφθορά, δήλωσε την Τρίτη ότι του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία.

Ο Χαν έγραψε στο Twitter ότι έχει δει δημοσιεύματα για την παραχώρηση ασύλου στον Γκρούεφσκι από την Ουγγαρία που είναι χώρα μέλος της ΕΕ. «Αν επιβεβαιωθούν, αναμένω μια λογική απάντηση για το σκεπτικό από τον Βίκτορ Όρμπαν».

Η ΠΓΔΜ αναγνωρίστηκε επισήμως ως υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ το 2005, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες.

Σφοδρά πυρά κατά της απόφασης του Ορμπάν να εγκρίνει το αίτημα για χορήγηση ασύλου του φίλου του, που έχει καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση για διαφθορά στην ΠΓΔΜ, ενώ εκκρεμούν κι άλλες υποθέσεις εις βάρος του, εξαπέλυσαν και από το ευρωκοινοβούλιο.

«Ο κυνισμός σ’ αυτή την υπόθεση δεν έχει προηγούμενο. Μας αφήνει άφωνους ότι η ουγγρική κυβέρνηση εντάσσει στη διαδικασία χορήγησης ασύλου έναν καταδικασμένο για διαφθορά πολιτικό, ενώ ταυτόχρονα ποινικοποιεί ανθρώπους που φεύγουν από τη Συρία και το Ιράκ για να γλιτώσουν από τον πόλεμο», είπε ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν. «Είτε πρόκειται για μια αξιοσημείωτη στροφή του Βίκτορ Ορμπάν στην πολιτική ασύλου, είτε για ένα κραυγαλέο παράδειγμα υποκρισίας».

Κατά τον Μπούλμαν η απόφαση του Ορμπάν να χορηγήσει άσυλο στον Γκρούεφσκι δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο με πιθανώς βαριές συνέπειες για την περιοχή. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ουγγρική κυβέρνηση αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ και άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων ως ασφαλείας. Η νομοθεσία περί ασύλου αφορά στην προστασία ανθρώπων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την καταδίωξη. Αντίθετα η ουγγρική κυβέρνηση παρεμβαίνει για να προστατέψει έναν πολιτικό σύμμαχο από τις συνέπειες εγκληματικών δραστηριοτήτων».

Πηγή: H EE ζητά απαντήσεις από τον Ορμπαν για το άσυλο στον Γκρούεφσκι | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων