• Αναζήτηση

«Κίτρινα γιλέκα» εναντίον Μακρόν: Ενα κίνημα που θα μπλοκάρει τη Γαλλία αύριο Σάββατο

Διαδηλώσεις και μπλόκα σε όλη τη Γαλλία προβλέπονται για αύριο Σάββατο, 17 Νοεμβρίου, εναντίον της αύξησης των τιμών των καυσίμων από ένα νέο κίνημα, τα «κίτρινα γιλέκα».

Πρόκειται για ένα κίνημα το οποίο ανησυχεί την γαλλική προεδρία και σπονσοράρεται κυρίως από την άκρα δεξιά. Δείχνει σε κάθε περίπτωση ότι ο Εμανουέλ Μακρόν γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλής.

Το κίνημα «κίτρινα γιλέκα» είναι ετερόκλητο και δημιουργήθηκε στα social media. Για αύριο Σάββατο απειλεί να αποκλείσει 1.000 σημεία σε ολόκληρη τη Γαλλία ώστε να γίνουν διαδηλώσεις εναντίον της αύξησης των καυσίμων. Σύμβολό τους έγινε το «κίτρινο γιλέκο» το οποίο διαθέτουν όλα τα οχήματα σε περίπτωση ατυχήματος.

«Η γαλλική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την δυσαρέσκεια που κυκλοφόρησε στα social media εναντίον της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν», γράφουν οι Times του Λονδίνου και προσθέτουν ότι «ακόμη και η περιοδεία που έκανε σε περιοχές της Γαλλίας για τα 100 χρόνια από τον Α παγκόσμιο πόλεμο σημαδεύτηκαν από διαμαρτυρίες».

Η βελγική εφημερίδα le Soir αναφέρει ότι το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας αγωνιά για τις αυριανές διαδηλώσεις, «μια ασυνήθιστη λαϊκή δυσαρέσκεια που γεννήθηκε από την αύξηση της τιμής της βενζίνης».

Μακρόν, έξω!!! Ψεύτη-Κλέφτη -Είμαστε το 99%, γράφει στο κίτρινο γιλέκο ο διαδηλωτήςΜακρόν, έξω!!! Ψεύτη-Κλέφτη -Είμαστε το 99%, γράφει στο κίτρινο γιλέκο ο διαδηλωτής
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για να ηρεμήσει τα πνεύματα, όπως επιδοτήσεις καυσίμων ανά χιλιόμετρο ή επιδοτήσεις για αγορά νέων αυτοκινήτων. «Αλλά η κυβέρνηση δεν έκανε βήμα πίσω από την πρόθεσή της να φορολογήσει τα καύσιμα προκειμένου να πριμοδοτήσει την οικολογική αυτοκινητοβιομηχανία».

Το κίνημα του «κίτρινου γιλέκου» σηματοδοτεί τον διχασμό της γαλλικής κοινωνίας, προσθέτει η βελγική Le Soir. «Στα κοινωνικά προβλήματα ήρθε να προστεθεί μια διάσταση της περιφέρειας, που πλήττεται περισσότερο από την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Η εντύπωση που δίνεται είναι ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο πρόεδρος των πόλεων και αδιαφορεί για την Γαλλία της περιφέρειας».
«Το κίνημα μοίρασε τη Γαλλία στα δύο και δείχνει ότι ο θυμός αυξάνεται στις επαρχιακές ζώνες και στις μικρές πόλεις, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στη δουλειά», αναφέρουν οι Times.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι πολύ γρήγορα η άκρα δεξιά προσπάθησε να επωφεληθεί από αυτόν τον θυμό «και κάπως λιγότερο οι Ρεπουμπλικανοί, το συντηρητικό κόμμα του Λορέν Βοκέζ».
Αλλά και η βελγική Le Soir σημειώνει ότι «η άκρα δεξιά ρίχνει λάδι στη φωτιά, παρότι η Μαρίν Λεπέν δεν θα συμμετέχει προσωπικά στις διαδηλώσεις».

Οι υπογραφές για την αυριανή διαδήλωση συγκεντρώθηκαν στο Change.org και σήμερα ξεπερνούν τις 850 000 σε όλη τη Γαλλία.
Το σάιτ Franceinfo επισημαίνει ότι το κίνημα κατά του Μακρόν ξεκινησε από τον περασμένο Μάιο, πριν ακόμη ανακοινωθεί η αύξηση στα καύσιμα. Ενα κείμενο εμφανίστηκε, της Priscillia Ludosky που έγραφε: «Οπως όλοι, έπαιρνα το αυτοκίνητό μου και διαπίστωσα ότι για να γεμίσω το ρεζερβουάρ στοίχημα όλο και πιο ακριβά, χωρίς να καταλαβαίνω το λόγο. Το έψαξα στο ίντερνετ και ανακάλυψα ότι τα 2/3 της τιμής ήταν φόροι. Για να καταγγείλω αυτό το γεγονός, σας ζητώ να συνυπογράψετε αυτό το κείμενο».
Η πρωτοβουλία της πέρασε σχεδόν απαρατήρητη ως το φθινόπωρο. Κάποια στιγμή η Priscillia ήρθε σε επαφή με μια τοπική δημοσιογράφο της La République de Seine-et-Marne που έγραψε: «Είδα το κείμενό της στο Facebook και από όσο θυμάμαι είχε περίπου 700 υπογραφές».
Ο οδηγός φορτηγού Eric Drouet, 33 ετών, διάβασε το άρθρο και ήρθε σε επαφή με την Priscillia Ludosky. «Ανεβάσαμε το κείμενο στον δικό μας λογαριασμό στο Facebook και αποφασίσαμε να διοργανώσουμε κάτι μαζί. Από εκείνη τη στιγμή όλα πήγαν πολύ γρήγορα», δηλώνει.
Μέσα σε μια εβδομάδα, οι υπογραφές έγιναν χιλιάδες και το κίνημα κατέληξε να γίνει βρόγχος για τον Μακρόν.

Πηγή: «Κίτρινα γιλέκα» εναντίον Μακρόν: Ενα κίνημα που θα μπλοκάρει τη Γαλλία αύριο Σάββατο | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων