• Αναζήτηση

Και τέταρτη παραίτηση υπουργού στη Βρετανία για το Brexit

Νέα παραίτηση υπουργού στη Βρετανία για το Brexit.

Πριν από λίγο ανακοίνωσε ότι παραιτείται και η υπουργός Εργασίας, Εσθερ ΜακΒέι, ενώ ακολούθησε και εκείνη της υφυπουργού Brexit, Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Την ίδια ώρα, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εκφράζοντας ανησυχίες για τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Brexit.

Δείτε live την ομιλία της Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο:

Μέι: Έκανα τις σωστές επιλογές, όχι τις εύκολες

Μετά τις απανωτές παραιτήσεις υπουργών της από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων η Τερέζα Μέι προσπαθεί αυτή την ώρα να υπερασπιστεί τη συμφωνία για το Brexit.

«Εκανα τις σωστές επιλογές, όχι τις εύκολες», είπε.

Όπως είπε, το κείμενο περιγράφει με λεπτομέρειες πώς θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ σε 134 ημέρες, τονίζοντας ότι το ακανθώδες ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων θα λυθεί με τον καλύτερο τρόπο όταν οριστικοποιηθεί η μελλοντική σχέση της Βρετανίας με τους 27 και περιλαμβάνει το backstop.

Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν «άνετη διαδικασία», παραδέχθηκε αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη.

Πυρά κατά του Κάμερον

Στρέφοντας τα πυρά της κατά του προκατόχου της η Μέι κατηγόρησε την κυβέρνηση Κάμερον ότι δεν είχε προετοιμάσει σχέδιο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, όταν εκείνη ανέλαβε πρωθυπουργός. «Κάποιοι έλεγαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, αλλά εγώ δεν το αποδέχθηκα», είπε. Τόνισε δε ότι η συμφωνία είναι προκαταρκτική και όταν οριστικοποιηθεί θα επιστρέψει στη Βουλή και θα ζητήσει από τους βουλευτές να τη στηρίξουν προς το εθνικό συμφέρον. «Η επιλογή είναι σαφής », είπε. «Μπορούμε να επιλέξουμε να φύγουμε χωρίς συμφωνία, να μην γίνει το Brexit, ή να επιλέξουμε αυτή τη συμφωνία».

Κόρμπιν: «άλμα στο σκοτάδι η συμφωνία – η κυβέρνηση σε χάος»

Παίρνοντας το λόγο ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, είπε ότι το προσχέδιο της συμφωνίας συνιστά μια «τεράστια, ολέθρια αποτυχία» κι ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε «μια αποτυχημένη συμφωνία» παραβιάζοντας τις κόκκινες γραμμές που η ίδια είχε χαράξει. Η συμφωνία, είπε «είναι ένα άλμα στο σκοτάδι», αλλά όπως τόνισε η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία «δεν είναι πραγματική επιλογή».

Κινδυνεύει η Μέι

Η πολιτική επιβίωση της Τερέζα Μέι φαντάζει έτσι ολοένα και πιο δύσκολη μετά την παραίτηση τεσσάρων υπουργών της -είχαν προηγηθεί εκείνες του υπουργού Βορείου Ιρλανίδας Shailesh Vara και του αρμόδιου για το Brexit υπουργού Ντόμινικ Ράαμπ– λίγες μόλις ώρες μετά την απρόθυμη έγκριση που έλαβε το προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Βρετανίας για το Brexit από το διχασμένο υπουργικό συμβούλιο.

H παραίτηση του Ράαμπ έπεσε σαν βόμβα το πρωί και μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε εκείνη της Μακ Βέι που επεσήμανε ότι η συμφωνία «δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου είχε αποδεχθεί «με βαριά καρδιά» τη συμφωνία στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, αλλά έτρεφε βαθιές επιφυλάξεις για τις παραμέτρους που αφορούν στα ιρλανδικά σύνορα.

Οι απανωτές παραιτήσεις μπορούν να προκαλέσουν κι άλλες αποχωρήσεις, πιθανώς καταφέροντας ένα τελειωτικό χτύπημα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Ο φιλόδοξος υπουργός Brexit

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρά τον τίτλο του, ο Ντόμινικ Ράαμπ δεν ήταν ο βασικός διαπραγματευτής του Brexit. Τη θέση αυτή κατέχει ένας ανώτερος αξιωματούχος και πιστός της Μέι, ο Olly Robbins. Η κίνηση του Ράαμπ να παραιτηθεί δείχνει ότι ο νέος και φιλόδοξος συντηρητικός βουλευτής σκέπτεται το πολιτικό μέλλον του και διατηρεί το προφίλ του ευρωσκεπτικιστή που έχει χτίσει. Επιλέγοντας να πει «όχι» στη συμφωνία για το Brexit βάζει τα θεμέλια για την μελλοντική του καριέρα του υπερασπιστή της εθνικής κυριαρχίας της Μεγάλης Βρετανίας έναντι της ΕΕ.

Πιθανή πρόταση δυσπιστίας σήμερα

Είναι πιθανό σήμερα να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της Τερέζα Μέι. Αναλυτές εκτιμούν, βέβαια, ότι για να κατατεθεί η πρόταση απαιτείται το 15% των συντηρητικών βουλευτών (48 σήμερα) να αποστείλουν ξεχωριστά επιστολές ζητώντας πρόταση δυσπιστίας. Αυτό το ποσοστό (15%) δεν έχει ποτέ συγκεντρωθεί, αλλά οι εξελίξεις είναι ραγδαίες τις τελευταίες ημέρες και ώρες.

 

Βουτιά  έκανε η λίρα

Η λίρα εκανε βουτιά έναντι του δολαρίου μόλις κυκλοφόρησαν τα νέα, καθώς οι αγορές βλέπουν να μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να περάσει η συμφωνία για το Brexit.

Ο Ράαμπ, που διαδέχθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο πόστο του τον Ντέιβιντ Ντέιβις, είπε ότι τρέφει «διαρκή σεβασμό» για τη Μέι, αλλά πρόσθεσε: «Σήμερα παραιτήθηκα από υπουργός για το Breixt. Δεν μπορώ με καθαρή συνείδηση να υποστηρίξω τους όρους που προτείνονται για τη συμφωνία μας με την ΕΕ».

Από την πλευρά της η Μακ Βέι αναφέρει στην επιστολή της παραίτησής της προς τη Μέι: «Η συμφωνία που παρουσιάσατε χθες στο υπουργικό συμβούλιο δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στην πραγματικότητα δεν εκπ0ληρώνει τα στάνταρ που εσείς είχατε θεσει για την πρωθυπουργία σας».

Την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση ετοιμάζονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να πάρουν κι άλλοι υπουργοί, όπως η Πένι Μόρντοντ και ο Μάικλ Γκόουβ, που ακύρωσε επίσκεψή του στο Γιόρκσιρ -για προσωπικούς λόγους, όπως ανέφεραν συνεργάτες του.

Πολλοί άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ετοιμάζονται στο μεταξύ να καταψηφίσουν τη συμφωνία των 585 σελίδων με τις Βρυξέλλες, ενώ στον βρετανικό Τύπο γίνεται λόγος για πιθανή συντονισμένη συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της πρωθυπουργού με κατάθεση πρότασης μομφής.

To ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων – το μεγάλο αγκάθι

Το ζήτημα που έφερε σε αδιέξοδο τις συνομιλίες ήταν τα ιρλανδικά σύνορα και η αποφυγή της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε να διαφυλαχθούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998. Το 600σέλιδο σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ένα backstop (δίκτυ ασφαλείας) αντί ενός συνόρου που θα χώριζε το νησί στην μέση.

Προορισμένο να εφαρμοσθεί μόνο ως έσχατη λύση, το backstop προβλέπει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση, αλλά και ένα ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την Βόρεια Ιρλανδία κατά την διάρκεια μεταβατικής περιόδου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αυτό όμως είναι το σημείο με το οποίο διαφωνούν οι θιασώτες του Brexit με την πρωθυπουργό καθώς θεωρούν ότι η συμφωνία θα κρατήσει τη χώρα σε μια δυνητικά ανοιχτή τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Και οι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί ούτε που θέλουν να ακούσουν κάτι τέτοιο, καθώς επιθυμία τους είναι να μπορεί η Βρετανία, απαλλαγμένη από τους κανόνες της ΕΕ, να κλείσει εμπορικές συμφωνίες ανά την υφήλιο.

Βουτιά στο χρηματιστήριο

Οι βρετανικές μετοχές και οι κλάδοι που επηρεάζονται ιδιαίτερα από το Brexit δέχθηκαν σήμερα σκληρό πλήγμα από την παραίτηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

Οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών, των λιανεμπόρων και των εγχώριων τραπεζών βυθίστηκαν ενώ ο δείκτης FTSE 250 κατέγραψε πτώση 1% στην αρχή της συνεδρίασης. Η υποχώρηση της στερλίνας προσέφερε στήριξη στον δείκτη FTSE 100, που περιλαμβάνει εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, καταγράφοντας άνοδο 0,3% στις 11:52 ώρα Ελλάδας.

Οι κατασκευαστικές εταιρίες Barratt Development, Persimmon, Taylor Wimpey, Berkely Group κατέγραψαν πτώση από 4,9% έως 6,7%. Η μετοχή της Barclays σημείωσε βουτιά 6,6%, η RBS υποχώρησε κατά 6,2%, με τη μετοχή της Lloyds να καταγράφει απώλειες 4,4%, καθώς οι εγχώριες τράπεζες επλήγησαν από την παραίτηση του υπουργού, η οποία επέτεινε την πολιτική αβεβαιότητα.

Στο ‘κόκκινο’ ήταν και οι μετοχές των εταιριών λιανικής πώλησης, με τη μετοχή της Marks & Spencer να υποχωρεί κατά 5,2% και της Next κατά 5%.

18 παραιτήσεις μετά μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετράει ήδη 18 παραιτήσεις από την κυβέρνησή της από τον περασμένο Νοέμβριο, δέκα εκ των οποίων συνδέονται με την πολιτική της σχετικά με το Brexit:

1) Μάικλ Φάλον: Παραιτήθηκε από υπουργός Άμυνας τον Νοέμβριο του 2017 όταν μια δημοσιογράφος τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση.

2) Πρίτι Πατέλ: Η υπουργός αρμόδια για θέματα Διεθνούς Ανάπτυξης παραιτήθηκε και εκείνη τον Νοέμβριο του 2017 όταν έγινε γνωστό ότι κατά τις θερινές διακοπές της στο Ισραήλ είχε συναντήσεις εκτός ατζέντας με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και με άλλους ισραηλινούς αξιωματούχους.

3) Ντέμιαν Γκριν: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ένας από τους στενότερους συμμάχους της πρωθυπουργού υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από αίτημά της καθώς παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα σχετικά με τον εντοπισμό πορνογραφικού υλικού στον υπολογιστή του κοινοβουλευτικού του γραφείου πριν από περίπου δέκα χρόνια.

4) Τζαστίν Γκρίνινγκ: Η πρώην υπουργός Παιδείας και αρμόδια για τους τομείς της ισότητας και των γυναικών παραιτήθηκε τον Ιανουάριο όταν αρνήθηκε να αναλάβει αξίωμα στο πλαίσιο του ανασχηματισμού.

5) Άμπερ Ραντ: Η υπουργός Εσωτερικών παραιτήθηκε τον Απρίλιο εξαιτίας των σκανδάλων σχετικά με τη μεταχείριση κάποιων κατοίκων με καταγωγή από την Καραϊβική, οι οποίοι είχαν λανθασμένα χαρακτηριστεί παράνομοι μετανάστες από τις υπηρεσίες της.

6) Γκρεγκ Χαντς: Ο υφυπουργός Διεθνούς Εμπορίου παραιτήθηκε τον Ιούνιο δηλώνοντας την αντίθεσή του στην απόφαση να κατασκευαστεί τρίτος διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης στο αεροδρόμιο Χίθροου.

7) Φίλιπ Λι: Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε τον Ιούνιο αντιδρώντας στη λανθασμένη κατά τη γνώμη του προσέγγιση του Brexit και καλώντας σε δημοψήφισμα επί της τελικής συμφωνίας.

8) Ντέιβιντ Ντέιβις: Ο υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ παραιτήθηκε τον Ιούλιο θεωρώντας πως η πολιτική που προωθεί η Μέι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει όντως τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση.

9) Στιβ Μπέικερ: Τον Ιούλιο παραιτήθηκε ο υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit επίσης για το λεγόμενο “Σχέδιο Τσέκερς” της πρωθυπουργού.

10) Μπόρις Τζόνσον: Τον Ιούλιο επίσης παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών για το “Σχέδιο Τσέκερς”.

11) Άντριου Γκρίφιθς: Ο υφυπουργός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων υπέβαλε την παραίτησή του τον Ιούλιο μετά τις αποκαλύψεις που έκανε η εφημερίδα Sunday Mirror για τα ερωτικά μηνύματα που έστελνε σε δύο νεαρές γυναίκες.

12) Γκάτο Μπεμπ: Τον Ιούλιο παραιτήθηκε ο υφυπουργός Άμυνας για θέματα εξοπλισμών προκειμένου να μπορέσει να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το Brexit.

13) Τρέισι Κράουτς: Στις αρχές του μήνα η υπουργός Αθλητισμού παραιτήθηκε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε την προταθείσα μεταρρύθμιση για τους κανονισμούς περί τζόγου. Στη συνέχεια η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη.

14) Τζο Τζόνσον: Ο αδελφός του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από τη θέση του υφυπουργού Μεταφορών επικρίνοντας σφοδρότατα την πρωθυπουργό και την “ψευδαισθητική” διαπραγμάτευσή της για το Brexit. Ζήτησε την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για να αποφευχθεί το χάος που όπως είπε θα προκληθεί με το σχέδιο της Μέι. Σε αντίθεση με τον αδελφό του ο Τζο έκανε εκστρατεία για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ κατά το δημοψήφισμα του 2016.

15) Σέλις Βάρα: Το πρωί παραιτήθηκε ο υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

16) Ντόμινικ Ράαμπ: Ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit παραιτήθηκε πριν από λίγες ώρες διαμαρτυρόμενος κατά της συμφωνίας της πρωθυπουργού για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ράαμπ δήλωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

17) Έσθερ ΜακΒέι: Η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε πριν από λίγο την παραίτησή της από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι λόγω της διαφωνίας της με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

18) Σουέλα Μπρέιβερμαν: Η υφυπουργός για το Brexit παραιτήθηκε επίσης πριν από λίγη ώρα καθώς δήλωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο.

Πηγή: Και τέταρτη παραίτηση υπουργού στη Βρετανία για το Brexit | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων