• Αναζήτηση

Ο βασιλιάς που κοιμήθηκε μπροστά στον Τραμπ -Τι τρέχει με τον Μοχάμεντ VI του Μαρόκου [εικόνες]

Ιδιαίτερα κουρασμένος αποδείχθηκε ο βασιλιάς του Μαρόκο Μοχάμεντ ο 6ος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Εμανουέλ Μακρόν για την επέτειο των 100 χρόνων από την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο μονάρχης της αφρικανικής χώρας δεν κατάφερε να νικήσει την κούραση και αποκοιμήθηκε στην πρώτη σειρά των επισήμων, δίπλα ακριβώς από το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ.

Κι αν η Μελάνια πιθανότατα δεν παρατήρησε ότι ο Μαροκινός βασιλιάς είχε παραδοθεί στην αγκαλιά του Μορφέα, το ίδιο δεν ίσχυσε και για τον Πλανητάρχη σύζυγό της, ο οποίος με ένα του βλέμμα, «κάρφωσε» τον βασιλιά Μοχάμεντ.

Το επίμαχο στιγμιότυπο δεν ξέφυγε από τις εκατοντάδες κάμερες που βρίσκονταν στο σημείο κι όπως είναι φυσικό έκανε τον γύρο του κόσμου, με χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου να σχολιάζουν τόσο την απάθεια του Μαροκινού βασιλιά αλλά και το βλοσυρό και γεμάτο νόημα βλέμμα του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, ψιθυρίζεται εδώ και καιρό ότι ο Μοχάμεντ VI είναι βαρειά άρρωστος, εξ ου και ο υπνάκος σε δημόσια θέα. Παρότι η τυχόν ασθένεια του μονάρχη είναι ταμπού και απαγορεύεται να συζητείται δημόσια, εντούτοις όλη η χώρα ασχολείται με το θέμα.

Καταρχήν είναι η αλλαγή στην εμφάνιση του βασιλιά: παρότι είναι μόνο 54 ετών, ο Μοχάμεντ πήρε πολλά κιλά, η όψη του άλλαξε και οι μετακινήσεις του δείχνουν άνθρωπο με προβλήματα. «Η εικόνα είναι θλιβερή για έναν τόσο νέο βασιλιά. Πριν φοβόμασταν τον βασιλιά, τώρα φοβόμαστε για εκείνον», σχολιάζουν πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Η άλλη μεγάλη αλλαγή είναι ότι ο Mohammed VI, ζει σχεδόν αποκλειστικά στο εξωτερικό και κυρίως στον πύργο που διαθέτει στη γαλλική πόλη Betz. Ο Ισπανός δημοσιογράφος Pedro Canales, είχε αποκαλύψει το 2008 ότι ο μονάρχης είχε υποστεί χειρουργική επέμβαση για σοβαρό λόγο και από τότε ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό για θεραπείες.


Οταν βρίσκεται στον γαλλικό πύργο του ο μονάρχης δεν κάνει εξόδους ή επισκέψεις στην περιοχή και οι πληροφορίες σπανίζουν για τις κινήσεις του
Το περιβάλλον του έχει διαψεύσει πολλές φορές τα προβλήματα υγείας του μονάρχη καθώς και όσα γράφονται για τα συχνά ταξίδια στο εξωτερικό για θεραπείες.


Οι απουσίες του βασιλιά προκαλούν, ωστόσο, πολιτικό πρόβλημα στο Μαρόκο. Ασταθής οικονομικά, με μαζικές διαδηλώσεις για την ακρίβεια και την ανεργία, η χώρα δεν αποτελεί πόλο σταθερότητας στη βόρεια Αμερική. Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζουν οι Μαροκινοί πού βρίσκεται ο βασιλιάς τους είναι να ανοίγουν το Facebook και να βλέπουν τις selfies που ανεβάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα!


Η απουσία του βασιλιά προκαλεί ειρωνικά σχόλια στα social media. «Ποιές είναι οι δύο Αφρικανικές χώρες που άλλαξαν πρωτεύουσες; Η Νιγηρία και το Μαρόκο που την πήγε από το Ραμπάτ στο Betz», γράφουν.

Οταν ο βασιλιάς λείπει, η χώρα διοικείται από το δεξί του χέρι Fouad Ali Al-Himma. Είναι φίλοι από την εποχή που πήγαιναν μαζί στο βασιλικό κολλέγιο του Ραμπάτ και τα τοπικά ΜΜΕ τον αποκαλούν συχνά «ο αντιβασιλιάς».
Ενας από τους σπάνιους δημοσιογράφους που τόλμησαν να γράψουν για τον βασιλιά του Μαρόκου είναι ο Ali Anouzla. «Οι απουσίες του Mohamed VI θέτει πρόβλημα συνταγματικό, πολιτικό και ηθικό», έγραψε στο σάιτ Lakome.

Αλλά ο βασικότερος λόγος που συνέβαλε στην κατάπτωση του μονάρχη είναι ότι η πανέμορφη, 39χρονη σύζυγός του Λάλα Σάλμα, τον έχει εγκαταλείψει. Η αποκάλυψη του χωρισμού έγινε από το ισπανικό περιοδικό « Hola » που επικαλέστηκε πηγές από το περιβάλλον του βασιλιά.


Φήμες που κυκλοφορούν κάνουν λόγο για χωρισμό που προκλήθηκε από το γεγονός ότι ο μονάρχης απουσίαζε υπερβολικά την ώρα που η σύζυγός του προτιμούσε τη διαμονή και την dolce vita στο Παρίσι.
Επίσημα καμία δήλωση χωρισμού δεν έχει γίνει αλλά ούτε και διάψευση για τις πληροφορίες που κυκλοφορούν. Οι φήμες φούντωσαν πρόσφατα επειδή η όμορφη βασίλισσα δεν βρισκόταν στο πλευρό του μονάρχη όταν υποβλήθηκε σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς στο Παρίσι.


Μοχάμεντ και Λάλα παντρεύτηκαν το 2002 και έχουν δύο παιδιά.

Πηγή: Ο βασιλιάς που κοιμήθηκε μπροστά στον Τραμπ -Τι τρέχει με τον Μοχάμεντ VI του Μαρόκου [εικόνες] | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων