• Αναζήτηση

Η Β. Κορέα ανέβαλε συνομιλίες με την Ουάσινγκτον γιατί «δεν ήταν έτοιμη»

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, ανακοίνωσε ότι οι Βορειοκορεάτες «δεν ήταν έτοιμοι» για την προβλεπόμενη συνάντηση αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, η οποία αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή ανάμεσα στο «δεξί χέρι» του Κιμ Γιονγκ Ουν και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επρόκειτο να συναντηθεί χθες, Πέμπτη στη Νέα Υόρκη με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, έναν από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Αλλά η συνάντηση αναβλήθηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, μεσούσης της εκλογικής βραδιάς στις ΗΠΑ, χωρίς να ανακοινωθεί καμιά αιτιολογία.

«Η Βόρεια Κορέα είπε ότι ήθελε να αναβάλει τη συνάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Χέιλι από την έδρα του ΟΗΕ μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα. «Δεν πιστεύω ότι υπήρχε κάποιο μείζονος σημασίας πρόβλημα. Την ακύρωσαν γιατί δεν ήταν έτοιμοι. Συνεχίζουμε να είμαστε έτοιμοι για τις συνομιλίες».

Όταν ρωτήθηκε την προηγουμένη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις για την αιτία της αναβολής αυτής. «Θα κάνουμε τη συνάντηση μια άλλη μέρα. Αλλά δεν είμαστε πολύ ευτυχείς με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα», τόνισε.

Ο Πομπέο επρόκειτο να επωφεληθεί από αυτή τη νέα συνάντηση για να προσπαθήσει να υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος στο ακανθώδες θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού και να ετοιμάσει μια νέα σύνοδο κορυφής μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ.

Αυτή η δεύτερη κατ’ ιδίαν συνάντηση, μετά την ιστορική πρώτη τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη, θα διεξαχθεί στην «αρχή του νέου έτους» υποσχέθηκε ο αμερικανός πρόεδρος.

Πηγή: Η Β. Κορέα ανέβαλε συνομιλίες με την Ουάσινγκτον γιατί «δεν ήταν έτοιμη» | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων