Έφθασε στην Καλαμάτα, σήμερα Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, το πρώτο σκάφος ερευνητικής ομάδας, που θα μετάσχει στο διαγωνισμό με τίτλο SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE. Πρόκειται για το σκάφος της πρωτοβουλίας GEBCO-NF Alumni από τις ΗΠΑ, μαζί με το υποβρύχιό του, που σήμερα το μεσημέρι επρόκειτο να «πέσει» στη θάλασσα, στο λιμένα Καλαμάτας. Στην Καλαμάτα βρίσκονται μέλη της ομάδας αυτής, καθώς και μέλη της ομάδας του XPRIZE με επικεφαλής την Δρα Jyotika Virmani. Το σκάφος αυτό, όπως και ορισμένα ακόμη, θα κάνει δοκιμές πριν την έναρξη σε λίγες εβδομάδες του διεθνούς αυτού διαγωνισμού, ο οποίος συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

DSCN1837 Medium

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE, με σύνολο επάθλων 7 εκατομμύρια δολάρια, 8 ερευνητικές ομάδες θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν την τεχνολογία για γρήγορη, μη επανδρωμένη, υψηλής ανάλυσης χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας. Οι ομάδες αυτές είναι: PISCES από την Πορτογαλία, Texas A&M Ocean Engineering από τις ΗΠΑ, KUROSHIO από την Ιαπωνία, ARGGONAUTS – Fraunhofer IOSB από τη Γερμανία, Blue Devil Ocean Engineering από τις ΗΠΑ, CFIS από την Ελβετία, GEBCO-NF Alumni από τις ΗΠΑ και Team Tao από το Ηνωμένο Βασίλειο.

dhmosievma-bbc Medium

Παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), προβάλλουν από τις 9 Οκτωβρίου 2018 – οπότε έγινε σχετική ανακοίνωση – το διαγωνισμό και το κέντρο του, την Καλαμάτα.

Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο του διαγωνισμού αυτού, τον οποίο υποστηρίζουν παρέχοντας χώρους και διευκολύνσεις ο Δήμος Καλαμάτας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, αναφορικά με τον τελευταίο γύρο δοκιμασιών πεδίου για το Μεγάλο Βραβείο, που ξεκινάει το Νοέμβριο και διαρκεί μέχρι το Δεκέμβριο, οι ομάδες έχουν μέχρι 24 ώρες για να χαρτογραφήσουν τουλάχιστον 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα του πυθμένα της θάλασσας ανοιχτά της Καλαμάτας – περιοχή σχεδόν τριπλάσια εκείνης του Παρισιού – σε βάθη μέχρι 4.000 μέτρα• ένα περιβάλλον ψυχρό, σκοτεινό και με υψηλές πιέσεις, που είναι περισσότερο από δύο φορές βαθύτερο από το Grand Canyon.
Στη νότια ακτή της Ελλάδος, κάθε ομάδα θα εξαπολύσει και θα ανακτήσει τα αυτόνομα υποβρύχια τεχνολογικά της συστήματα από το Κέντρο Ελέγχου (Mission Control) της XPRIZE στην Καλαμάτα. Ο χώρος του διαγωνισμού είναι περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει μια σειρά υποβρύχιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Οι ομάδες των φιναλίστ πρέπει να ξεκινήσουν από την ακτή και τα συστήματα με τα οποία συμμετέχουν, πρέπει να μεταβούν στην περιοχή του διαγωνισμού από ύδατος ή από αέρος και, με περιορισμένη ανθρώπινη παρέμβαση, να χαρτογραφήσουν τουλάχιστον το 50% της περιοχής – 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα – με ανάλυση πέντε μέτρων και σε βάθος έως 4.000 μέτρα, προσδιορίζοντας και απεικονίζοντας τουλάχιστον δέκα αρχαιολογικά, βιολογικά ή γεωλογικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε οποιοδήποτε βάθος, κι όλα αυτά μέσα σε 24 ώρες.
Ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει στην υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής, ενώ θα αποφέρει έναν υψηλής ανάλυσης χάρτη του πυθμένα της θάλασσας, που θα χρησιμοποιηθεί από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, και το Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής που ο «Δημόκριτος» διαθέτει, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας επιστημονικής συνεργασίας για τη δημιουργία τηλεσκοπίου νετρίνων νέας γενιάς στη Μεσόγειο.