• Αναζήτηση

Σκόπια: Την άλλη Τρίτη ξεκινάει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος για το όνομα

«Οι βουλευτές θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας. Πραγματική επιλογή είναι η Βουλή, όχι οι πρόωρες εκλογές», είπε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ αναφορικά με τις συνταγματικές τροοποιήσεις που πρότεινε χθες η κυβέρνησή του.

Αλλάζοντας -υπό την πίεση προφανώς και της Δύσης- γραμμή σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα όταν επέσειε την απειλή των εκλογών, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθούν πολύτιμοι μήνες, ούτε μια μέρα με νέα προσφυγή στις κάλπες: «Ας εστιάσουμε περισσότερο στη διαδικασία μέσω της Βουλής. Το κοινό έχει κουραστεί από τις εκλογές, που βλάπτουν σοβαρά την οικονομία», είπε.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνησή του θα εξασφαλίσει στήριξη από αντιπολιτευόμενους βουλευτές τόνισε ότι μόνον τη στιγμή της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο θα φανεί αυτό. «Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα αν έχουμε τα δύο τρίτα, θα φανεί στις συζητήσεις στην ολομέλεια. Μίλησα προσωπικά με βουλευτές και είδα ότι υπάρχει μια προοδευτική μάζα», τόνισε αποκλείοντας τα περί απόπειρας χρηματισμού αντιπολιτευόμενων βουλευτών.

Αργά χθες βράδυ ο Ζάεφ με ανάρτησή του στο Facebook είχε απευθύνει άλλη μια έκκληση στους βουλευτές να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας ότι «έχουν ιστορικό καθήκον να εξασφαλίσουν την πορεία της “Μακεδονίας” προς τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία». «Αυτός είναι ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που οδηγεί μέσω της συμφωνίας με την Ελλάδα», ανέφερε.

Αλλά παραμένει άγνωστο κατά πόσον θα καταφέρει το κυβερνητικό στρατόπεδο να βρει εννέα «πρόθυμους» βουλευτές της αντιπολίτευσης  -αν και το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Telma λέει ότι έχουν ήδη βρεθεί έξι-.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στυλώνει τα πόδια επιμένοντας να απορρίπτει τη συμφωνία των Πρεσπών και να θεωρεί άκυρο το δημοψήφισμα λόγω της χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες.

Ο Γκρούεφσκι καλεί τους βουλευτές του VMRO «να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς»

Ο ιστορικός ηγέτης του του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, που βρίσκεται με το ένα πόδι στη φυλακή, μετά την επικύρωση από το Εφετείο των Σκοπιων της πρωτόδικης καταδίκης του σε διετή φυλάκιση για την αγορά με χρήματα από τα κρατικά ταμεία τεθωρακισμένης λιμουζίνας προς χρήση του, κάλεσε με ανάρτησή του στο Facebook τους βουλευτές του κόμματός του να μην «υποκύψουν σε εκβιασμούς» χαρακτηρίζοντας «πολιτική» τη δίωξη εναντίον του.

«Θέλω να απευθύνω μία έκκληση προς το κόμμα μου. Αν σας ζητήσει ο οποιοσδήποτε, με οποιονδήποτε τρόπο, να κάνετε έστω και την παραμικρή υποχώρηση που θα έπληττε τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα, συσχετίζοντάς την με τη διακοπή ή την άμβλυνση της πολιτικής δίωξης εις βάρος μου, ως επί σειρά ετών ηγέτης του VMRO-DPMNE, ως επίτιμος πρόεδρος του κόμματος και ως βουλευτής του, σας παρακαλώ δίχως να το σκεφτείτε, δίχως να ταλαντευτείτε, να απορρίψετε κατηγορηματικά μία τέτοια αναξιοπρεπή πρόταση», σημείωσε.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον εκατό μέρες για την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ

Η πρόταση για τις συνταγματικές τροποποιήσεις του Συντάγματος που ενέκρινε χθες η κυβέρνηση Ζάεφ έφθασε στη Βουλή. Η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής μπορεί να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και να διαρκέσει έως και δέκα ημέρες, με την πρώτη ψηφοφορία να τοποθετείται εντός της επόμενης εβδομάδας, ίσως την ερχόμενη Τρίτη.

Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ επισημαίνοντας ότι στην καλύτερη περίπτωση – κι αν όλα εξελιχθούν όπως ελπίζει η κυβέρνηση Ζάεφ και η Δύση-  οι συνταγματικές αλλαγές θα υιοθετηθούν στα μέσα Ιανουαρίου.

Πηγή: Σκόπια: Την άλλη Τρίτη ξεκινάει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος για το όνομα | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων