• Αναζήτηση

Λαμπερό αντάμωμα παράδοσης και πολιτισμού στις «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες»! (video)

«Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» φώτισαν και φέτος την Τριφυλία με τη διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης! Από την Πέμπτη έως και χθες, για πέντε μέρες, ξανάσμιξαν η ιστορία, ο πολιτισμός, η παράδοση, η κουλτούρα, τα ήθη κι έθιμα, κάνοντας μαγικές τις νύχτες του Αυγούστου στην Τριφυλία.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης τελεί υπό την αιγίδα του CIOFF και του Ελληνικού Εθνικού Τμήματός του και του International Dance Council, ενώ συνδιοργανώνεται από το Δήμο Τριφυλίας και την Κοινωφελή του Επιχείρηση με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Πελοποννήσου και, βεβαίως, το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.), από τον οποίο και ξεκίνησε πριν από χρόνια η διεξαγωγή του στην Κυπαρισσία (και ο οποίος είναι μέλος και εκπρόσωπος του Διεθνούς Συμβουλίου των Οργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών, επίσημου εταίρου της UNESCO).
Φέτος, συμμετείχαν συγκροτήματα από την Ιταλία (“La Quadriglia” Taurano), τη Δημοκρατία της Κιργιζίας (“ADIS vocal-choreographic ensemble” – Bishkek), το Περού (“Elenco Artístico PERU MULTICOLOR ” – Lima), τη Σλοβενία (“Folklore Group Ivan Navratil ” – Metlika), την Ισπανία (“Compania Flamenca Carmen Guerrero ” – Cadiz), ενώ από την Ελλάδα συμμετείχαν, εκτός από το Μ.Ε.Σ.Κ., η «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης» της Εταιρείας Πιερικών Μελετών “Ε.Π.Μ.” Κατερίνης, ο Πολιτιστικός και ο Μορφωτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών και ο Σύλλογος Γυναικών Κοπανακίου καθώς και οι Φιλαρμονικές.
Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή του Κυπαρίσσιου μουσικού Γ. Νικολόπουλου, ο οποίος «σόλαρε» με την κιθάρα του στις παραστάσεις που δόθηκαν, συμπράττοντας στο χορευτικό από Ισπανία με το φλαμένκο του.
Την Παρασκευή δόθηκε παράσταση στους Γαργαλιάνους, την Κυριακή στο Κοπανάκι και χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένο να δοθεί παράσταση στα Φιλιατρά, όπου και θα διεξαγόταν η τελετή λήξης.
Η κεντρική εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης, το Σάββατο το βράδυ στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Κυπαρισσίας, ήταν μεγαλειώδης! Μουσικές, χρώματα και συναισθήματα πλημμύρισαν την ατμόσφαιρα και μαζί με το φαντασμαγορικό θέαμα των χορευτικών τμημάτων των συγκροτημάτων έκαναν τη βραδιά μαγική!
Δικαίως, λοιπόν, για ακόμη μια χρονιά, αξίζει συγχαρητηρίων και κάθε έμπρακτης στήριξης η πρωτοβουλία που από χρόνια ανέλαβε ο δραστήριος Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας.
«Το βέβαιον είναι ότι οι “Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες” δεν πρόκειται ποτέ να σβήσουν και θα φωτίζουν τον ουρανό, κάθε χρονιά που έρχεται με κάτι καινούργιο, με κάτι που όλοι προσμένουμε, γιατί ξέρουμε να το εκτιμούμε. Πολύ μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, το οποίο δεν είναι το κορυφαίο του Δήμου μας, είναι κορυφαίο για όλη την Πελοπόννησο, σ’ έναν τομέα που η δική μας η κοινωνία, οι δικοί μας οι άνθρωποι, οι πολιτιστικοί μας σύλλογοι, δίνουν πάρα πολύ μεγάλη αξία», επισήμανε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ενώ εξήρε την προσφορά του ΜΕΣΚ στη διοργάνωση και τη θεσμοθέτηση του Διεθνούς Φεστιβάλ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του και σημειώνοντας ότι και η κοινωνία οφείλει στο ΜΕΣΚ ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Με τη σειρά της, η πρόεδρος του ΜΕΣΚ, Σόνια Τουρκολιά, τόνισε: «Ο πολιτισμός μάς κάνει όλους μετανάστες. Μας παίρνει μακριά από τα σπίτια μας, και το σπουδαιότερο, μας βρίσκει σπίτια παντού, γιατί η ψυχή του πολιτισμού είναι φαρδιά και χωρούν όλοι οι λαοί! Βεβαίως, όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε τον ίδιο ορίζοντα. Ο πολιτισμός και η παράδοση, όμως,  κάθονται μαζί πάνω στο δέντρο της ζωής και δε φοβούνται μη σπάσει το κλαδί, γιατί η εμπιστοσύνη τους δε βρίσκεται στο κλαδί, αλλά στα φτερά τους. Οι πόλεμοι και οι μαζικές καταστροφές είναι ο καρκίνος της περηφάνιας τους.
Το Διεθνές Φεστιβάλ που συνδιοργανώνουμε κάθε χρόνο με το Δήμο Τριφυλίας είναι μια πολύ καλή σειρήνα συναγερμού για τους σύγχρονους εφιάλτες που βρίσκονται δίπλα μας.
Σκοπός της διοργάνωσης του Φεστιβάλ “Kyparissia Sunshine International Folklore Festival” είναι η προαγωγή υψηλών αξιών, όπως η συναδέλφωση των λαών, η ενδυνάμωση της φιλίας, της ειρήνης, η εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και του φανατισμού, αλλά και η συνεργασία των λαών για την επίλυση κοινών προβλημάτων με κοινές δράσεις, όπως η διάδοση των παραδόσεων, των ηθών και εθίμων κάθε χώρας. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα περιμένετε και το επόμενο Φεστιβάλ του 2019, με τη λαχτάρα της ψυχής γερμένη στο παράθυρο της προσμονής.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να λάμπεις: Είτε ν’ αντανακλάς το φως είτε να το δημιουργείς, προσπαθούμε για το δεύτερο».

Ρεπορτάζ: Ηλίας Γιαννόπουλος

Ροή Ειδήσεων