• Αναζήτηση

Διάσχιση στο φαράγγι της Νέδας από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας

Στους πρόποδες του Λυκαίου όρους πηγάζει το πανέμορφ «θηλυκό» ποτάμι, η Νέδα το οποίο αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Στους θρύλους της ελληνικής μυθολογίας η Νέδα ήταν νύμφη, θεότητα των νερών και ήταν μια από αυτές που ανέθρεψαν τον Δία. Το φαράγγι της Νέδας, αποτελεί μια απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς γωνιά της Μεσσηνιακής φύσης όπου οι συνεχείς εναλλαγές του τοπίου, η πλούσια βλάστηση, τα γαλαζοπράσινα νερά κι οι επιβλητικοί βράχοι, κάνουν τη διάσχιση του μια αξέχαστη εμπειρία.

Η δική μας διαδρομή θα αρχίσει κοντά στην αρχαία Φυγαλεία όπου από το γεφύρι της περιοχής θα αποκτήσουμε πρόσβαση στο ποτάμι. Εκεί θα εξοπλιστούμε με τα απαραίτητα και θα ξεκινήσουμε για μία απίθανη διάσχιση. Θα ακολουθήσουμε τα τρεχούμενα νερά που θα μας οδηγήσουν μέσα σε ένα απόλυτα φυσικό παρθένο περιβάλλον. Θα κινηθούμε πλάι σε άγρια βλάστηση με πλατάνια και αγριοβελανιδιές, μέσα από στενά βραχώδη περάσματα και εντυπωσιακές κολυμπήθρες γεμάτες νερό, ανακαλύπτοντας έναν κρυφό αλλά απόλυτα αληθινό φυσικό παράδεισο. Στο ύψος του χωριού Νέδα θα συναντήσουμε ένα μαγευτικό πορτραίτο της φύσης, το νεραϊδόρεμα. Κρυστάλλινοι καταρράκτες ρέουν αέναα και δημιουργούν γαλάζιες λίμνες που στη συνέχεια χύνονται στο ποτάμι συνεχίζοντας γοργά την πορεία τους προς τη θάλασσα. Εδώ θα είναι και το τέλος της διαδρομής μας, όπου θα χαλαρώσουμε μέσα στον απόηχο των κελαριστών νερών με γεύσεις από τοπικά παραδοσιακά εδέσματα και αναζωογονητικές βουτιές στα δροσερά νερά των λιμνών.

Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη (Βαθμός δυσκολίας : 1+) και εντυπωσιακή καθώς ο ποταμός σε ένα μεγάλο τμήμα του διασχίζει χαράδρα με πολύ πλούσια βλάστηση και κατά μήκος της πορείας του δημιουργούνται καταρράκτες που περιβάλλονται από λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά. Όμως, κάποια περάσματα του ποταμού διασχίζονται μόνο κολυμπώντας, οπότε είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες να μπορούν να κολυμπούν.

Βαθμός Δυσκολίας: 1+
Ώρες Πορείας: 5-6

Εξοπλισμός
——————-
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν τον παρακάτω εξοπλισμό καθώς και γνώση χρήσης αυτού:

1) Καταλληλότερα είναι τα Παπούτσια Ποταμοδιάσχισης ή ειδικά αθλητικά πέδιλα (κλειστά μπροστά που να προστατεύουν τα δάχτυλα). Διαφορετικά, μια οικονομική λύση, που δεν προτιμείται επειδή συνήθως ταλαιπωρεί συμμετέχοντες με βγαλμένες σόλες κλπ είναι αθλητικά παπούτσια (με κίνδυνο όμως να χαλάσουν στην μέση της διαδρομής).

2) ​ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ ΣΑΚΙΔΙΟ, για μεταφορά βασικών ειδών μαζί μας.
3) ​Νερό (τουλάχιστον 1.5 λίτρο).
4) Μαγιό + Αντιηλιακό + Καπέλο + Γυαλιά ηλίου.
5) Έξτρα ρούχα + Παπούτσια.

Φαγητό
————
1) Σοκολάτα – Ενεργειακή μπάρα
2) Ξηροί Καρποί (Καρύδια – Αμύγδαλα – Φουντούκια κλπ.)
3) Αποξηραμένα φρούτα (Σύκα – Σταφίδες – Βερίκοκα κλπ.)
4) Σάντουιτς

Βαθμός Δυσκολίας
——————————–
1) Ο βαθμός δυσκολίας είναι 1+ (κατάλληλο για αρχάριους, απαιτείται όμως καλή φυσική κατάσταση και γνώση κολύμβησης).

2) Ο βαθμός δυσκολίας είναι ενδεικτικός. Ο χαρακτηρισμός του βαθμού δυσκολίας μιας διαδρομής είναι αρκετά περίπλοκος καθ΄ ότι εξαρτάται από τις ικανότητες του πεζοπόρου και την υποκειμενική κρίση αυτού που τη χαρακτήρισε. Για τους νέους πεζοπόρους ενδέχεται ο βαθμός δυσκολίας να είναι μεγαλύτερος λόγω καιρικών συνθηκών (βροχή, ζέστη, κ.λπ.), συνθηκών εδάφους (λάσπη, σάρες, βραχώδη περάσματα κλπ.) και λόγω υποκειμενικών δυσκολιών (φυσική κατάσταση, προσωπική αίσθηση κινδύνου). Επομένως, είναι σημαντικό το άτομο να είναι προετοιμασμένο θετικά για προσωπικές υπερβάσεις.

3) Έχουμε παρατηρήσει ότι στους αρχάριους πεζοπόρους οι πρώτες φορές είναι δύσκολες και απαιτητικές. Χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει το σώμα και το μυαλό να προσαρμοστεί στη νέα αυτή κατάσταση που μας φέρνει η επαφή με τη φύση, με το απρόοπτο, με την επικινδυνότητα όπως την αντιλαμβανόμαστε τις πρώτες φορές, την κόπωση στην ανηφόρα, την ψυχολογική κατάσταση του να μένουμε τελευταίοι ή του να καθυστερούμε την ομάδα, της αμφιβολίας του αν θα μπορέσουμε τελικά να τα καταφέρουμε ή όχι.

Αυτά τα συναισθήματα δημιουργούν εσωτερική ανησυχία που εμποδίζει την καλή αίσθηση γι αυτό που κάνουμε και περιορίζει την πραγματική μας ικανότητα να αντεπεξέλθουμε. Έρχονται στην επιφάνεια συναισθήματα ανησυχίας και φόβου, ανασφάλειες, σκέψεις δυσαρέσκειας, γκρίνια, που μας απορροφούν από το να απολαμβάνουμε το περπάτημα στη φύση και να παίρνουμε τα ευεργετήματα που προκύπτουν από αυτό. Έτσι, θα χρειαστεί να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας προκειμένου να αποκτήσουμε εμπειρία στο βουνό, να συνηθίσουμε τον ρυθμό της ομάδας και να βρούμε τη ροή μας μέσα σε αυτή.

Ενημερώνω
——————–
Είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον αρχηγό της εξόρμησης για τυχόν προσωπικό σας σοβαρό πρόβλημα υγείας (αλλεργία, άσθμα, επιληψία, καρδιολογικό πρόβλημα).

Ο καθένας μας πρέπει να γνωρίζει και να σέβεται τις δυνατότητες καθώς και τις αδυναμίες του.

Ομαδικότητα
———————-
1) Επιδίωξη κλίματος συνεργασίας και ομαδικότητας με τους συνοδοιπόρους μας.

2) Καλή διάθεση, αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης προς το συνοδοιπόρο μας.

Σημειώσεις συμμετοχής:
——————————————
1) Όλοι οι συμμετέχοντες στις δραστηριότητες του ΕΟΣ Καλαμάτας πρέπει να είναι μέλη του συλλόγου ή ενός σωματείου μέλους της Ε.Ο.Ο.Α., και να είναι οικονομικά τακτοποιημένοι για το τρέχον έτος.

2) Για δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν έγκρισης του Αρχηγού της εξόρμησης, επικοινωνήστε με τα γραφεία του Ορειβατικού Καλαμάτας (Ανατολικό Κέντρο), από Δευτέρα-Παρασκευή και κατά τις ώρες 21:00-22:30μ.μ., στο τηλέφωνο 27210-97733.

3) Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι να γνωρίζεις στοιχειωδώς να κολυμπάς.

4) Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
5) Γίνονται δεκτές συμμετοχές την τελευταία στιγμή εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.
6) Παρακαλούμε θερμά να μας ενημερώνετε εγκαίρως αν θέλετε να ακυρώσετε την συμμετοχή σας.

Ροή Ειδήσεων