• Αναζήτηση

Εύρημα αποδεικνύει τη χρήση ελαιολάδου 8000 χρόνια πρίν!

Κατά τη διάρκεια επέκτασης αυτοκινητόδρομου στην αρχαιολογική τοποθεσία Ein Zippori, που βρίσκεται περίπου 2 χλμ. από την αρχαία πόλη της Σεπφώρης, βόρεια της Ναζαρέτ, ανακαλύφθηκε τυχαία ένας οικισμός της Χαλκολιθικής περιόδου, όπου ήρθαν στο φως ίχνη από ελαιόλαδο.

Το εύρημα αποδεικνύει πως το ελαιόλαδο ήδη χρησιμοποιούνταν την έκτη χιλιετία π.Χ. Πρόκειται για την πιο προγενέστερη απόδειξη χρήσης του ελαιολάδου στο Ισραήλ, και πιθανώς σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και στον κόσμο.

Οι εκσκαφές διενεργήθηκαν μεταξύ 2011 και 2013 και η έρευνα αποφάνθηκε πως υπήρχε και γινόταν παραγωγή ελαιόλαδου πριν 8.000 χρόνια, ωστόσο τα είδη της ελιάς δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη. Με άλλα λόγια δείχνει πως πριν 8.000 χρόνια ο πολιτισμός της Ανατολής είχε φτάσει στο δεύτερο στάδιο αξιοποίησης της χλωρίδας. Το πρώτο στάδιο αφορούσε στην καλλιέργεια της φακής και σιτηρών, η οποία άρχισε πριν από 10.000 χρόνια. Δέντρα, όπως αυτό της ελιάς, ανήκουν στο δεύτερο στάδιο. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη ελιάς στο πρώτο στάδιο, αλλά ακόμα δεν έχουν βρεθεί ίχνη παραγωγής ελαιολάδου από εκείνη την εποχή.

 

Πηγή: juanvilar.com, olivenews.gr

Ροή Ειδήσεων