• Αναζήτηση

Αυξημένες οι φετινές τιμές μελιτζάνας σε Πελοπόννησο και Κρήτη, έως και 1,5 ευρώ το κιλό η τσακώνικη ΠΟΠ

Μειωμένες είναι οι εκτάσεις μελιτζάνας σε Πελοπόννησο και Κρήτη φέτος, όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών παραγωγού σε σχέση με πέρσι. Όσον αφορά τη ζήτηση στην αγορά, πρόκειται για προϊόν που καταναλώνεται κυρίως από τους Έλληνες καταναλωτές με συνέπεια οι μεγαλύτερες ποσότητες να απορροφώνται από την εγχώρια αγορά, όπου συχνά πωλούνται σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από τις τιμές παραγωγού.

Πελοπόννησος
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Λεωνίδιο, όπου παραδοσιακά καλλιεργείται η τσακώνικη ΠΟΠ μελιτζάνα, «οι τιμές παραγωγού έφτασαν τα 1,5 ευρώ το κιλό με την έναρξη της συγκομιδής και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα 80λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι οι πρώτες μελιτζάνες δόθηκαν σε τιμή 80 λεπτών το κιλό και τον Ιούνιο σε τιμη 40 λεπτών το κιλό», σύμφωνα με τον κ. Ηλία Πουτσελά, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λεωνιδίου.

«Φέτος είναι μια καλή χρονιά για τις τιμές παραγωγού μελιτζάνας γιατί τα στρέμματα έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρσι. Ειδικότερα, στο Λεωνίδιο υπολογίζεται ότι φέτος καλλιεργούνται 300-400 στρ. περίπου, δηλαδή 100 στρ. λιγότερα σε σχέση με πέρσι, Ενώ στη Λακωνία, όπου παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες, η φετινή καλλιέργεια υπολογίζεται γύρω στα 600 στρ.».

Όσον αφορά την απορρόφηση από τις αγορές, «πολύ μικρές ποσότητες φεύγουν για το εξωτερικό. Βέβαια, και στην εγχώρια αγορά όπου κατευθύνεται και η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής μας, οι Έλληνες καταναλωτές δεν ξεχωρίζουν την τσακώνικη μελιτζάνα από άλλες ποικιλίες διότι έχει μειωθεί η αγοραστική τους δυνατότητα.

Παράλληλα, όμως, έχουμε και οι ίδιοι ευθύνη καθώς θα έπρεπε να είμαστε πιο δραστήριοι ώστε να αναδείξουμε την μοναδικότητα του προϊόντος. Αυτό μπορεί να γίνει με τυποποίησή του. Ξεκίνησε βέβαια μια προσπάθεια πέρσι: τυποποιήθηκαν 90 τόνοι ύστερα από κλείσιμο συμφωνίας με την εταιρεία Παλίρροια, η οποία ασχολείται με την παραγωγή έτοιμων τροφίμων, όπως και η κονσερβοποίηση της μελιτζάνας».

Κρήτη
Στα 1.000 στρέμματα υπολογίζεται η φετινή καλλιέργεια μελιτζάνας στην Κρήτη, ενώ συνολικά υπάρχουν γύρω στα 20.000 στρ. σε όλη την Ελλάδα, όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Χαλκιάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουντούρας στα Χανιά, όπου καλλιεργούνται οι φλάσκες και  οι σισέ μελιτζάνες σε θερμοκήπια.

Και προσθέτει: «Συγκεκριμένα, στην περιοχή μας υπάρχουν μόνο 60 στρ. φέτος, ενώ στην Ιεράπετρα και στο Τυμπάκι είναι τα υπόλοιπα. Φέτος σημειώνεται μείωση στην έκταση της καλλιέργειας στην Κρήτη αλλά γενικά τα στρέμματα ακολουθούν μια πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια.

Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές χρονιές οι παραγωγοί είχαν προβλήματα με τον βοτρύτη – λόγω αύξησης της υγρασίας το χειμώνα – τα οποία τους σε συνδυασμό με την τσουχτερή φορολόγηση στους αγρότες, οδήγησαν στην εγακτάλειψη της καλλιέργειας. Γενικά, η μελιτζάνα είναι μια ευαίσθητη καλλιέργεια στο συγκεκριμένο μύκητα, τον οποίο οι παραγωγοί συχνά δυσκολεύονται να αντιμετωπίζουν, και συνεπώς η αύξηση της υγρασίας μπορεί να αποβεί μοιραία για τα φυτά».

Όσον αφορά τη διάθεση στην αγορά, «οι τιμές παραγωγού βρίσκονται σταθερά στα 50-60 λεπτά αυτή την περίοδο για το προϊόν μας, το οποίο ξεχωρίζει για την ποιότητα του».

Οι τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί που ανήκουν στην Ομάδα «Ανατολή» στην Ιεράπετρα Λασιθίου, φτάνουν έως και τα 90 λεπτά το κιλό για την Α ποιότητα και 38 λεπτά το κιλό οι Β ποιότητας.

Σημείωσαν αύξηση τις προηγούμενες βδομάδες. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να κόβουν μέχρι και τις αρχές Ιουλίου.

Η παραγωγή μας διοχετεύεται κατά κύριο λόγο στην ελληνική αγορά, σε τιμές μέχρι και 3 ευρώ το κιλό σε ορισμένα σουπερμάρκετ, πολύ υψηλότερες από αυτές των παραγωγών, ενώ μικρές ποσότητες πηγαίνουν στα Βαλκάνια και τη Γερμανία, όπου καταναλώνεται σε μικρότερο βαθμό η μελιτζάνα σε σχέση με την Ελλάδα».

agrotypos.gr

Ροή Ειδήσεων