• Αναζήτηση

Το αλάτι σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Ακόμη κι αυτοί που δε χρειάζεται για λόγους (κυρίως) υγείας να κάνουν δίαιτα για να χάσουν κιλά, γνωρίζουν ότι το πολύ αλάτι δεν κάνει καλό στην υγεία.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα φαίνεται πως αψηφά τις μέχρι σήμερα αντιλήψεις, υποστηρίζοντας ότι το αλάτι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους στην απώλεια βάρους, αν ακολουθούν ήδη μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Κι ενώ αυτό μπορεί να… ενθουσιάσει τους λάτρεις του fast food, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα αλατιού σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών στους ανθρώπους.

Όμως, ισχυρίζονται ότι τα ευρήματά τους δείχνουν τη βαθιά επίδραση των μη-θερμιδικών διαιτητικών θρεπτικών συστατικών στο ενεργειακό ισοζύγιο και την αύξηση του σωματικού βάρους.

«Οι άνθρωποι εστιάζουν στο πόσα λιπαρά ή ζάχαρη περιέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουν» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο της Αϊόβα, Justin Grobe. «Όμως στα πειράματά μας διαπιστώσαμε πως κάτι που δε σχετίζεται με το θερμιδικό περιεχόμενο -το νάτριο- έχει μια ακόμα μεγαλύτερη επίδραση στην αύξηση του σωματικού βάρους».

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα ξεκίνησε τη μελέτη της βασιζόμενη στη θεωρία, ότι τα λιπαρά και το αλάτι -γνώριμες (και νόστιμες) γεύσεις για τους ανθρώπους- «συνεργάζονται» αυξάνοντας την όρεξη και προκαλώντας την πρόσληψη βάρους.

salt1

Οι επιστήμονες εξέτασαν την άποψη αυτή, τρέφοντας ομάδες ποντικιών με διαφορετικά διατροφικά προγράμματα: κανονική τροφή ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τροφή με διαφορετικά επίπεδα αλατιού, από 0,25% έως 4%.

Προς έκπληξή τους, τα ποντίκια που ακολουθούσαν διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με χαμηλή κατανάλωση αλατιού ήταν αυτά που πήραν το περισσότερο βάρος (περίπου 15 γραμμάρια σε διάστημα 16 εβδομάδων).

Αντίθετα, όσα ακολουθούσαν διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πολύ αλάτι πήραν το λιγότερο βάρος, παρόμοιο με αυτά που ακολουθούσαν κανονικό πρόγραμμα (περίπου 5 γραμμάρια).

«Διαπιστώσαμε ότι η υπόθεση της ‘τηγανητής πατάτας’ που είχαμε ήταν εντελώς λανθασμένη» εξήγησε ο Grobe και πρόσθεσε: «Τα ευρήματα αυτά δείχνουν επίσης, ότι οι εκστρατείες δημόσιας υγείας για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου μπορεί να έχουν απροσδόκητες και απρόβλεπτες συνέπειες».

Για να μάθουν γιατί η υψηλή συγκέντρωση άλατος εμπόδισε αύξηση του σωματικού βάρους, οι ερευνητές εξέτασαν 4 βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ενεργειακή ισορροπία σε ζώα.

Από την πλευρά της πρόσληψης ενέργειας, απέκλεισαν αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά – όλα τα ποντίκια έτρωγαν την ίδια ποσότητα θερμίδων, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε αλάτι στη διατροφή τους. Από την πλευρά της μετατροπής της ενέργειας, δεν υπήρχε καμία διαφορά σε κατάσταση ηρεμίας του μεταβολισμού ή της σωματικής δραστηριότητας μεταξύ των ποντικών σε διαφορετικές δίαιτες.

Αντίθετα, τα ποικίλα επίπεδα αλατιού φάνηκε να έχουν σημαντική επίδραση στην απόδοση του πεπτικού συστήματος – ως προς την ποσότητα του λίπους από τη διατροφή που απορροφάται από το σώμα. «Αυτή η καταστολή της αύξησης του βάρους με αυξημένο νάτριο οφειλόταν εξ ολοκλήρου σε μία μειωμένη απόδοση του πεπτικού σωλήνα για την εξαγωγή θερμίδων από το φαγητό που καταναλώθηκε», ανέφερε ο ερευνητής.

Ροή Ειδήσεων