• Αναζήτηση

Ρεσιτάλ πιάνου με τον Ιγκόρ Πέτριν απόψε στην Καλαμάτα

Η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, με σημαντική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια και τη στήριξη του Συλλόγου «Τέρψις», διοργανώνουν και φέτος τον κύκλο «Άνοιξη των Πλήκτρων». Είναι ένας πολύ πετυχημένος θεσμός πιανιστικών ρεσιτάλ, αλλά και γενικότερα συναυλιών με πληκτροφόρα όργανα.
Στόχος είναι να παρουσιαστεί το ρεπερτόριο του πιάνου αλλά και άλλων πληκτροφόρων οργάνων σε όλο το χρονικό πλαίσιο του ρεπερτορίου, ενώ γίνεται προσπάθεια να υπάρχουν πάντα έργα του 20ου και 21ου αιώνα και ιδιαίτερα έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών.
Ο φετινός κύκλος αποτελεί μια σημαντική στιγμή για το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας καθώς είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένος σε μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες πιανίστριες, την Νέλλη Σεμιτέκολο που αποτελεί εδώ και 33 χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο της τάξης πιάνου του Ωδείου.
Η παρουσία της, η προσωπικότητά της και η ακούραστη προσφορά της, όλα αυτά τα χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα η τάξη πιάνου του Ωδείου να έχει προσφέρει πλήθος σημαντικών πιανιστών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Η 6η κατά σειρά συναυλία θα δοθεί την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας και ώρα 21:00. Ο Ιγκόρ Πέτριν θα ταξιδέψει το κοινό στους μήνες του χρόνου, μέσα από την ιδιαίτερη ματιά κορυφαίων Ρώσων συνθετών. Οι «Eποχές», έργο 37 του P. I. Tchaikovsky (1840-1893) και διάσημα πρελούδια & σπουδές του S. Rachmaninoff (1873-1943) θα παρουσιασθούν στην πιο αυθεντική τους μορφή, από έναν σημαντικό εκπρόσωπο της Ρωσικής σχολής του πιάνου.
Ο ΙΓΚΟΡ ΠΕΤΡΙΝ
Γεννημένος στη Σιβηρία, ο Ιγκόρ Πέτριν ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Ρωσία και αντιπροσωπεύει τη Ρωσική Πιανιστική Σχολή. Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ σε Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Νορβηγία, Ρωσία και ΗΠΑ. O Γαλλικός Τύπος, μετά από το ρεσιτάλ του στο  Φεστιβάλ AMP του Verneuil-sur-Avre το 2006, τον περιέγραψε ως πιανίστα που «υπέταξε το ακροατήριο με την τεχνική του τελειότητα και σπάνια ευαισθησία», ενώ  ο Ρωσικός Τύπος ανέφερε για την εκτέλεση έργων του F. Liszt: «… εμφανίστηκε μπροστά στο κοινό ως  ώριμος, καθιερωμένος μουσικός με λεπτό λυρισμό…» (ρεσιτάλ στο Φεστιβάλ «Τα εσπερινά του Δεκεμβρίου» στο Sarov της Ρωσίας, 2012).
Ο Ιγκόρ Πέτριν έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα ως πετυχημένος καθηγητής, από την εγκατάσταση του στη χώρα στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όταν άρχισε την παιδαγωγική του σταδιοδρομία αρχικά στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και έπειτα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1992-2010). Από την τάξη του , έχουν αποφοιτήσει πάνω από σαράντα φοιτητές, όλοι τους με βαθμό «Άριστα», ορισμένοι μάλιστα με διακρίσεις.
Από το 2003 εργάζεται στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κατέχοντας σήμερα την θέση Αναπληρωτή Καθηγητή.

Ροή Ειδήσεων