• Αναζήτηση

Πάσχα στην Ευρώπη | Θάβουν αβγά, τριγυρνάνε ξυπόλητοι και παίζουν μπουγέλο! (εικόνες)

Μπορεί στην Ελλάδα Κυριακή του Πάσχα να βρισκόμαστε γύρω από ένα καλοστρωμένο γιορτινό τραπέζι, όμως και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν τα δικά τους έθιμα για την ημέρα.

Μία βόλτα σε διαφορετικές για εμάς γιορτές και εκδηλώσεις, μέσα από το ρεπορτάζ και τις εικόνες της Deutsche Welle.

Γερμανία: Που είναι το αβγό;


Τη Γερμανία ο λαγός φέρνει πολύχρωμα αβγά και τα κρύβει στον κήπο. Την Κυριακή του Πάσχα τα παιδιά επιδίδονται στην αναζήτησή τους. Το έθιμο αυτό χρονολογείται από το 1662, οπότε και υπήρξε η πρώτη γραπτή αναφορά σε αυτό. Πιθανότατα ο λαγός συνδέεται, όπως άλλωστε και το αυγό, με τη γονιμότητα.

Πολωνία: Μούσκεμα έγινες


Στην Πολωνία οι πιστοί μπουγελώνονται. Με κουβάδες αλλά ακόμη και νεροπίστολα ο ένας προσπαθεί να βρέξει τον άλλο. Το έθιμο «Smingus-Dyngus» θυμίζει τη βάπτιση του πρίγκιπα Μίτσκο το 966 μ.Χ., ο οποίος έφερε τον Χριστιανισμό στην Πολωνία.

Ισπανία: Βγάλε τα παπούτσια σου


Η Semana Santa (Αγία Εβδομάδα), είναι ένα ισπανικό έθιμο. Σε πολλές πόλεις της Ισπανίας πραγματοποιούνται αυτές οι περίφημες εκδηλώσεις μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα. Κρατώντας το σταυρό ή και εικόνες της Παναγίας ή του Χριστού, οι αμαρτωλοί περιφέρονται ξυπόλυτοι, φορώντας καπέλα, ράσα και μάσκες.

Αγγλία: Θα θέλατε ενα ψωμάκι;
Τη Μεγάλη Παρασκευή οι Άγγλοι είναι αρκετά συγκρατημένοι με το φαγητό. Παραδοσιακά τρώνε ζεστά σταφιδόψωμα, τα «Hot Cross Buns», που ονομάζονται έτσι λόγω του σταυρού που φέρουν πάνω τους.

Ιταλία: Σιωπή
Οι Ιταλοί δεν ψάχνουν αυγά το Πάσχα. Την Μεγάλη Παρασκευή συμμετέχουν μαζικά, αλλά σιωπηλά στην περιφορά του Σταυρού. Τη δε Κυριακή του Πάσχα περιμένουν να ακούσουν την παραδοσιακή ευχή «Urbi et Orbi» από τον Πάπα, την οποία ο Ποντίφικας διαβάζει σε περισσότερες από 60 γλώσσες.

Γαλλία: Αβγά, γλυκά και ευχές


Στη Γαλλία τα παιδιά ψάχνουν τα πασχαλινά τους αυγά και γλυκά τη Δευτέρα του Πάσχα. Από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο δεν επιτρέπεται να ηχούν οι καμπάνες. Με το πρώτο χτύπημα την Κυριακή του Πάσχα, οι Γάλλοι ανταλλάσσουν ευχές.

Φινλανδία: Γνωρίζεις τα φύλλα σημύδας;
Στη Φινλανδία συνηθίζονται ελαφρά χτυπήματα με μια δέσμη από φύλλα σημύδας που παραπέμπουν στα κλαδιά φοινίκων με τα οποία υποδέχθηκε ο λαός τον Χριστό στα Ιεροσόλυμα. Την Κυριακή του Πάσχα τα παιδιά κατεβαίνουν στους δρόμους με καραμούζες και ταμπούρλα, βάζοντας τέλος στις ημέρες του πένθους.

Πηγή: iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων