• Αναζήτηση

Γιατί παχαίνουμε στη νηστεία

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η τελευταία της νηστείας, πριν τη μεγάλη «επίθεση» σε μαγειρίτσα, κόκκινα αυγά και αρνί.

Γιατί παχαίνουμε όμως κατά τη νηστεία; Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας τη Μεγάλη Εβδομάδα; Τι πρέπει να φάμε και τι να αποφύγουμε μετά τη νηστεία ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα; Πώς μπορούμε να επανέλθουμε στο φυσιολογικό μας βάρος ή να χάσουμε το βάρος που πήραμε κατά τη νηστεία;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνουν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι με ειδικότητα στις διατροφικές διαταραχές, Κική Γούτα και Παναγιώτα Καρακασίδου. Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν: «Στη διατροφή μας όλα επιτρέπονται, αν είναι μέσα σε λογικά πλαίσια και όλα απαγορεύονται, όταν ξεφύγουν από τα πλαίσια της λογικής».

Γιατί παχαίνουμε κατά τη νηστεία;

«Η νηστεία είναι μια περίοδος κατά την οποία συνήθως γίνεται κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αμυλούχων τροφών (π.χ. πατάτες, μακαρόνια, ρύζι και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα), που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους. Παρατηρείται, επίσης, έλλειψη ποικιλίας και ισορροπίας στη διατροφή των νηστευόμενων μιας και εγκλωβίζονται σε συγκεκριμένες τροφές. Έτσι οδηγούμαστε σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που βρίσκονται σε ζωικές τροφές, όπως η βιταμίνη D (κρόκος αυγών, λιπαρά ψάρια, κρέας) , η ριβοφλαβίνη (υπάρχει κυρίως σε ζωικά προϊόντα) καθώς επίσης και ο σίδηρος, το ασβέστιο, το ιώδιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος» επισημαίνει η κ. Γούτα.

Και προσθέτει: «Πρέπει να επισημανθεί ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή το διαιτολόγιο των ευπαθών κατηγοριών, όπως υπερήλικες, εγκυμονούσες ή θηλάζουσες, παιδιών, εφήβων, αθλητών και ασθενών. Η μειωμένη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, κακή ανάπτυξη και εξασθένηση του ανοσοποιητικού»…

Διαβάστε περισσότερα εδώ: newsbeast.gr

Ροή Ειδήσεων