• Αναζήτηση

Η ανδρική επιθετικότητα, το αλκοόλ και η σχέση με τον πατέρα!

Μα νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι άνδρες των οποίων οι πατέρες ήταν απόντες, ή τους κακοποιούσαν, είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε διαπληκτισμούς κατά την έξοδο τους σε κάποιο μπαρ.

Πρόκειται μια μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία κι εξετάζει την επιθετική συμπεριφορά που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Συμμετείχαν σε αυτή 137 άνδρες ηλικίας 18-25 ετών.

Το αλκοόλ επηρεάζει τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους και καθιστά πιο πιθανή την έκφραση μιας επιθετικής συμπεριφοράς. Τα άτομα υπό την επήρεια του αλκοόλ επικεντρώνονται στη στιγμή, χάνουν τις ικανότητες τους στη λήψη αποφάσεων κι ερμηνεύουν τις διάφορες κοινωνικές καταστάσεις και συνθήκες λανθασμένα. Σαν αποτέλεσμα, έχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν δράστες, αλλά και αποδέκτες μιας βίαιης συμπεριφοράς.

Οι ειδικοί σχολιάζοντας τα ευρήματα παρατηρούν πως παρέχεται μέσω αυτών, η δυνατότητα σύνδεσης μεταξύ της αρρενωπότητας και της βίαιης συμπεριφοράς. Φαίνεται λοιπόν, πως τα αγόρια που δέχονται βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον από τους πατέρες τους μπορεί να αντιδράσουν υιοθετώντας ακραίες εκδηλώσεις της αρρενωπότητας, σαν ένα τρόπο να κερδίσουν μια αίσθηση ισχύος. Με τον τρόπο αυτό, ο κύκλος της βίας συνεχίζεται και μάλιστα επεκτείνεται κι έξω από το οικογενειακό περιβάλλον, στον κοινωνικό περίγυρο.

Τα χαρακτηριστικά του πατέρα που βρέθηκαν να σχετίζονται με την αυξημένη επιθετικότητα ήταν η αδιαφορία, η κακοποίηση και ο αυταρχισμός. Ως αδιαφορία ορίστηκε η έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης , ή η απουσία ενδιαφέροντος για το παιδί. Στην περίπτωση της κακοποίησης συμπεριλαμβάνεται τόσο η λεκτική, η οποία αναφέρεται στις λεκτικές προσβολές και την υποτίμηση του παιδιού , όσο και η σωματική που αναφέρεται σε χτυπήματα, τσιμπήματα και οποιαδήποτε συμπεριφορά προκαλείται ηθελημένα βλάβες στο σώμα του παιδιού. Ο αυταρχικός πατέρας τέλος, είναι αυτός που επιδιώκει τον απόλυτο έλεγχο, έχει υψηλές προσδοκίες από το παιδί και απαιτεί την υπακοή του παιδιού στους κανόνες που ο ίδιος θέτει αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για διάλογο.

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: zougla.gr

Ροή Ειδήσεων