• Αναζήτηση

Αυτά συμβαίνουν στον οργανισμό μας λεπτό προς λεπτό όταν τρώμε σοκολάτα!

Μία από τις μικρές απολαύσεις της ζωής μας είναι αναμφίβολα η σοκολάτα. Οι περισσότεροι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτή και όταν αποφασίζουμε να κάνουμε δίαιτα είναι συνήθως ένα από τα πράγματα που μας λείπουν περισσότερο.

Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας όταν δαγκώνουμε την πρώτη μπουκιά και όταν η σοκολάτα αρχίζει να λιώνει στο στόμα;

Πριν την πρώτη μπουκιά

Το σώμα προετοιμάζεται να υποδεχτεί το λαχταριστό επιδόρπιο. Όσο η σοκολάτα πλησιάζει στο στόμα, η μυρωδιά της αρχίζει να «γαργαλάει» τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται ενδορφίνες και σεροτονίνη, νευροδιαβιβαστές που προωθούν το αίσθημα της ευφορίας. Ταυτόχρονα, διεγείρονται τα κέντρα της πείνας στον εγκέφαλο.

σοκολάτα

Μετά από 15 δευτερόλεπτα

Η ζάχαρη διαλύεται στο στόμα, ενώ τα λιπαρά της λιώνουν από τη ζεστασιά της στοματικής κοιλότητας. Η σοκολάτα «γλιστράει» επάνω στη γλώσσα, ενεργοποιώντας τους γευστικούς κάλυκες. Ο εγκέφαλος παράγει μαζικά ντοπαμίνη αλλά και ενδοκανναβινοειδή, ουσίες που επιφέρουν ένα αίσθημα χαλάρωσης.

Μετά από 1-2 λεπτά

Καθώς η σοκολάτα περνά από τον οισοφάγο, το στομάχι αρχίζει να παράγει όξινα υγρά ώστε να τη διασπάσει.

Μετά από 2-5 λεπτά

Αρχίζει η επεξεργασία της σοκολάτας στο στομάχι. Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αρχίζουν να ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα να νιώθουμε μια ξαφνική τόνωση.

Μετά από 5-30 λεπτά

Η ενέργεια (θερμίδες) που δεν θα αξιοποιήσουμε στις διάφορες δραστηριότητές μας θα αρχίσουν να μετατρέπονται σε λίπος ώστε να αποθηκευτούν για μελλοντική χρήση. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και 8 ώρες. Η καφεΐνη της σοκολάτας έχει πλέον απορροφηθεί από τον οργανισμό, ενισχύοντας τα επίπεδα διέγερσης.

σοκολάτα

Μετά από 30-90 λεπτά

Η επίδραση της καφεΐνης κορυφώνεται, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη συγκέντρωση και τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Τα επίπεδα του σακχάρου έχουν πέσει πλέον κι έτσι αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της η υπνηλία αλλά και η νευρικότητα.

Μετά από 90 λεπτά-1 ώρα

Ο οργανισμός έχει πλέον επεξεργαστεί πλήρως τη θεοβρωμίνη, ένα άλλο συστατικό της σοκολάτας που ενισχύει την πνευματική διαύγεια. Μια συχνή «παρενέργεια» της θεοβρωμίνης είναι η συχνουρία. Στη φάση αυτή απελευθερώνονται οι φαινολικές ενώσεις –αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται κυρίως στη μαύρη σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο και οι οποίες προστατεύουν από την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.

Μετά από 2-3 ώρες

Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα έχουν πλέον μειωθεί αισθητά κι έτσι παρατηρείται μεγάλη πτώση στα επίπεδα ενέργειας.

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: foodmaniacs.gr

Ροή Ειδήσεων