• Αναζήτηση

Απροστάτευτη με εντολή Αποστόλου η “Ελιά Καλαμάτας”

‘Εκπληξη και δυσαρέσκεια προκάλεσαν τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, σχετικά με την ένταξη στον Εθνικό Κατάλογο της «Ελιάς  Καλαμάτας» ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς, έτσι ώστε να διευκολύνεται η εξαγωγή του προϊόντος στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ), Θανάση Μαυρούλη, όπου με σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

”Διαβάσαμε με έκπληξη και πικρία τις πρόσφατες δηλώσεις  του υπουργού κ. Αποστόλου σχετικά με απόφαση του ανάκλησης της με την σειρά της ανακλητικής προηγούμενης απόφασής του της 22.12.2016, την οποία  δεν είχε ανακοινώσει όπως όφειλε στην ΕΕ, για να μεταδώσει το μήνυμα στις παγκόσμιες αγορές μέσω μιας τριετούς διαφημιστικής καμπάνιας της ΠΕΜΕΤΕ, με χρήματα της ΕΕ, καμπάνια σε φάση εξέλιξης, ότι η ονομασία Ελιά Καλαμάτας είναι εμπορική.

Πρώτα η CETA και  η ΤΤΙΠ, ύστερα οι Νοτιοαφρικανικές και άλλες συμφωνίες και φτάνουμε στην Ελλάδα να γίνεται ουραγός του νεοφιλελευθερισμού αποδεχόμενη ότι η ονομασία Ελιά Καλαμάτας είναι εμπορική. Το παγκόσμια  πιο σημαντικό brand name επιτραπέζιας ελιάς και του ελληνικού διατροφικού τομέα.

Η χώρα μας πρώτα απεμπόλησε το θεσμό των προστατευόμενων ονομασιών εγκαταλείποντάς τες να πεθάνουν από ασιτεία η μια μετά την άλλη όπως οι περισσότερες ΠΟΠ-ΠΓΕ των επιτραπέζιων ελιών  και τώρα  βουλιάζει την ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ στο θεϊκό οξύ κατά το παράδειγμα της μαφίας όταν θέλει να εξαφανίσει κάποιον.

Η παγιωμένη παράδοση της ελληνικής αγροτικής πολιτικής συνεχίζεται ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις που εναλλάσσονται.”

Ροή Ειδήσεων