• Αναζήτηση

Οι πιο χρήσιμες συντομεύσεις στο πληκτρολόγιό σας

Όλοι οι χρήστες Η/Υ έχουν τις δικές τους συνήθειες και ακολουθούν συγκεκριμένα μοτίβα για τις καθημερινές τους ασχολίες στο περιβάλλον του υπολογιστή. Η χρήση του mouse είναι απαραίτητη προφανώς, αλλά όταν συνδυάζεται με εκτεταμένη χρήση του πληκτρολογίου, τότε μπορεί να σας χαρίσει πολύτιμα δευτερόλεπτα, τα οποία μπορούν να πολλαπλασιαστούν και εσείς να γίνετε «νίντζα» των υπολογιστών στα μάτια των φίλων σας. Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε νέα κόλπα. Τέτοια τρικ είναι οι συντομεύσεις του πληκτρολογίου.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις πιο χρήσιμες. Υπόψιν ότι για όλες τις παρακάτω συντομεύσεις, κρατάμε το πλήκτρο «Ctrl» και πατάμε μία φορά (όχι συνεχόμενα) το δεύτερο πλήκτρο. Στις περιπτώσεις που χρειάζεται να πατήσουμε και το Shift, σε συνδυασμό 3 πλήκτρων, τότε κρατάμε τα δύο πρώτα και πατάμε το τρίτο.

1. Ctrl + Z

Η πιο χρήσιμη μακράν συντόμευση του πληκτρολογίου είναι το Undo (Αναίρεση). Ακόμα και στα κινητά τηλέφωνα έχει προστεθεί η λειτουργία «shake to undo», που επιτρέπει την αντίστοιχη λειτουργία. Τόσο χρήσιμο είναι.

2. Ctrl + Y

To Undo για το undo. Πρόκειται για την αμέσως πιο χρήσιμη συντόμευση, αφού όταν ανακαλύψετε το undo, πιθανόν να το πατήσετε παραπάνω φορές από το επιθυμητό.

3. Ctrl + X, Ctrl + C, Ctrl + V

Το Cut, Copy, Paste (νεο-ελληνιστί και «κόπι-πάστε») είναι ίσως η πιο διαδεδομένη συντόμευση του πληκτρολογίου. Χρησιμοποιείται παντού και πάντα για να διευκολύνετε την ζωή σας, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε δεξί κλικ, αντιγραφή/αποκοπή, δεξί κλικ, επικόλληση.

4. Ctrl + K

Η συγκεκριμένη συντόμευση, στους περισσότερους επεξεργαστές κειμένου, μπορεί να μετατρέψει σε σύνδεσμο το κείμενο που έχετε επιλέξει.

5. Ctrl + F, Ctrl + G

Μια επίσης πολύ χρήσιμη λειτουργία για σχεδόν κάθε περιβάλλον: search. Μην ψάχνετε διαβάζοντας όλο το κείμενο για να βρείτε μία λέξη. Πατήστε την παραπάνω συντόμευση και πληκτρολογήστε τη λέξη που ψάχνετε. Με το Ctrl + G μπορείτε να προχωράτε στα επόμενα αποτελέσματα χωρίς να χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσετε το ποντίκι.

6. Ctrl + T

Άνοιγμα νέας καρτέλας (tab). Αν θυμάστε ότι η καρτέλα λέγεται tab, τότε μπορείτε να θυμάστε και τη συντόμευση. Κατευθείαν μπορείτε να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τη νέα διεύθυνση.

7. Ctrl + Tab

Αυτή τη φορά μαζί με το control πρέπει να χρησιμοποιήσετε το πλήκτρο «tab». Πρόκειται για το πλήκτρο με τα βέλη, που βρίσκεται στα αριστερά πάντα και πάνω από το caps lock συνήθως. Χρησιμοποιείται για να περιηγηθείτε εύκολα ανάμεσα στις ανοιχτές σας καρτέλες.

8. Ctrl + Shift + Tab

Κλείσατε καταλάθος μια καρτέλα; Μη σκάτε. Με την παραπάνω συντόμευση επανέρχεται στη θέση της. Αρκεί να μην είστε σε ανώνυμη περιήγηση.

8. Ctrl + N, Ctrl + O, Ctrl + Shift + N

Πρόκειται για τη universal συντόμευση του νέου αρχείου, του ανοίγματος αρχείου ή τη δημιουργία νέου φακέλου.

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: madata.gr

Ροή Ειδήσεων