• Αναζήτηση

5 λόγοι που τα ταξίδια είναι ο καλύτερος «δάσκαλος»!

Η εκπαίδευση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και οι σημαντικότερες εκπαιδευτικές εμπειρίες είναι βιωματικές. Γι’ αυτό βέβαια, η πραγματική μάθηση λαμβάνει χώρα έξω από την τάξη, με δάσκαλο την ίδια την εμπειρία. Φυσικά, τα ταξίδια είναι μοναδικές εκπαιδευτικές εμπειρίες. Είναι γεμάτα περιπέτεια και ανακάλυψη!

Μαθαίνεις νέες γλώσσες.

Screen-Shot-2015-12-11-at-11-630x394

Ακόμα κι αν γνωρίζει κάποιος πιστοποιημένα μια γλώσσα με ένα ταξίδι στη χώρα από όπου αυτή προέρχεται, εξοικειώνεται με την καθομιλουμένη γλώσσα, τα ιδιώματά της, την προφορά της. Είναι μια ευκαιρία να εξασκήσει κανείς τη γλωσσική του ικανότητα ή και να την ελέγξει. Και ίσως αν δεν γνωρίζει τη γλώσσα, ταξιδεύοντας στη χώρα προέλευσής της, μπορεί να αποκτήσει πιο ισχυρό κίνητρο για να τη μάθει ή να τη βελτιώσει. Πάντως είτε τη μάθει είτε όχι, το ταξίδι σε μια ξένη χώρα βελτιώνει από μόνο του τη δεξιότητα του να ακούει κανείς και να μιλάει για να προσαρμοστεί σε ένα ξένο προς αυτόν περιβάλλον!

Μαθαίνεις για νέους πολιτισμούς και κουλτούρες.

Šopsko_kolo,_XVIII_Duna

Λένε πως το ταξίδι σε μια ξένη χώρα, είναι το καλύτερο αντίδοτο για την ξενοφοβία. Πράγματι, το να γνωρίζει κανείς ένα νέο πολιτισμό, το να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους μιας άλλης χώρας, τον απελευθερώνει από τα στενά σύνορα της χώρας του ή και της νοοτροπίας του και τον κάνει να γνωρίζει και να προσεγγίζει αυτό για το οποίο είχε άγνοια και φοβόταν. Σε ένα ταξίδι σ’ ένα ξένο κράτος, γνωρίζει κανείς τις διαφορές σε σχέση με τη χώρα του, από τα πιο απλά επίπεδα όπως η κουζίνα, ο τρόπος ζωής, οι στάσεις, τα πρότυπα. Ωθείται να εντοπίσει κοινά σημεία αλλά και ενδιαφέρουσες διαφορετικές οπτικές.

Τελικά, με το να αναγνωρίζει κανείς την ποικιλία απόψεων, έρχεται σε μια διαλεκτική σχέση με το διαφορετικό και ίσως στο μέλλον να μπορεί να αποδεχτεί πιο εύκολα τη διαφορετικότητα. Αυτό βέβαια, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο και για τους πολίτες της ίδιας της χώρας: το να ταξιδεύουν σε διαφορετικά μέρη της ίδιας της χώρας τους, να έρχονται σε επαφή με συμπολίτες τους και να αίρουν τον τοπικισμό, ο οποίος είναι σχεδόν συνώνυμος με τον ρατσισμό σε πολλές περιπτώσεις.

Μαθαίνεις την πραγματική ιστορία του τόπου βιωματικά για το παρελθόν, αλλά και το σήμερα.

tumblr_lmkj9alfis1qeefgno1_500

Οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, η επαφή με τα τοπικά έθιμα είναι χρήσιμα για να γνωρίσει κάποιος την ιστορία. Μια ξενάγηση ακόμα, διευρύνει την ανακάλυψη ενός ξένου τόπου. Δεν είναι ουσιώδη όμως μόνο αυτά… Πολύ συχνά, η γνώμη μας για ένα λαό και την ιστορία του, καθορίζονται από τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σίγουρα και οι ντόπιοι, μπορούν να αναφέρουν κομβικά σημεία της ιστορίας, να υπάρξει διάλογος και ανταλλαγή απόψεων για τις σημερινές συνθήκες ζωής. Και μιλώντας με τους κατοίκους μιας χώρας, μπορεί κανείς να σκεφτεί πως επηρεάζεται η διαμόρφωση ενός πολιτισμού, αλλά και των τωρινών απόψεων ανά τον κόσμο, πέρα από προκαταλήψεις και προκατασκευασμένες απόψεις «δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος».

Αν θέλουμε να χαρακτηρίζουμε πολυπολιτισμικές και δημοκρατικές τις κοινωνίες τις οποίες ζούμε πρέπει να είμαστε πολίτες όχι μόνο του μικρόκοσμου μας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Μαθαίνεις ποιος είσαι πραγματικά.

10

Τα ταξίδια είναι πραγματικά μορφωτικά ως εμπειρίες. Καλείται κανείς σε αυτά να προσαρμοστεί σε ένα νέο περιβάλλον, ενώ παράλληλα το εξερευνά. Ξεφεύγει από τα όρια του περιορισμένου και συχνά περιοριστικού του χωροχρόνου και μαθαίνει κάτι διαφορετικό, κάτι άγνωστο. Προς αυτήν την κατεύθυνση, αναπτύσσονται επικοινωνιακές δεξιότητες και μαθαίνει κανείς ότι η συνομιλία με κάποιον άγνωστο δεν είναι αναγκαίο κακό, αλλά πραγματικά χρήσιμη και προσαρμοστική ικανότητα. Επίσης, τα ταξίδια είναι ευκαιρίες ενδοσκόπησης. Μαθαίνει κανείς για νέους πολιτισμούς, μια διαφορετική νοοτροπία και διαλέγει όσα του ταιριάζουν. Ανακαλύπτει τις δικές του απόψεις, πράγματα με τα οποία ψυχαγωγείται. Αφιερώνει χρόνο στον εαυτό του να σκεφτεί και να αναγνωρίσει τον πραγματικό του εαυτό.

Μαθαίνεις να είσαι ανεξάρτητος.

independent

Η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον είναι απαραίτητη για την επιβίωση. Από αυτή την απλή αρχή ορμώμενοι, καλούμαστε να πάρουμε πρωτοβουλίες εξετάζοντας τις δεδομένες συνθήκες. Είμαστε ελεύθεροι αλλά και παράλληλα υπεύθυνοι για τις επιλογές μας και για το τι θα κάνουμε, τι θα μάθουμε και τι θα πάρουμε από έναν άλλο τόπο, ιδιαίτερα όταν ταξιδεύουμε μόνοι. Είμαστε πέρα από την παραδοσιακή εκπαίδευση σε ένα ταξίδι και χωρίς να το καταλαβαίνουμε, κάνουμε επιλογή των ερεθισμάτων και του περιβάλλοντος μάθησης γεγονός που χαρακτηρίζεται από αυτονομία. Ή αλλιώς, μαθαίνουμε πώς να μαθαίνουμε μόνοι. Τι πιο δημιουργικό;

Πηγή: neopolis.gr

Ροή Ειδήσεων