Παραδοσιακά οι χριστουγεννιάτικες γιορτές είναι συνδεδεμένες με το δέντρο, τα στολίδια, τις οικογενειακές επισκέψεις, τα δώρα. Οι γιορτινές μέρες αποτελούν ταυτόσημο της χαράς, της ευτυχίας και της οικογενειακής θαλπωρής. Υπάρχει όμως μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι δε συμμετέχουν στη γενική χαρά κι εορταστική διάθεση.

Πολλοί άνθρωποι έχουν έντονα αρνητικά συναισθήματα την περίοδο των γιορτών, πέφτουν σε ένα είδος συναισθηματικής χειμερίας νάρκης και περιμένουν πως και πως να περάσουν οι γιορτές.

Τα άτομα αυτά στα οποία δεν αρέσουν οι γιορτές, δεν αγοράζουν δώρα, δεν πάνε σε πάρτυ, δε γιορτάζουν, αλλά παραμένουν κατηφείς, δυστυχείς και δηλώνουν ότι μισούν τις γιορτές.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για τη δημιουργία αυτής της αρνητικής ψυχολογικής κατάστασης.

10 +1 λόγοι που ευθύνονται για τη μελαγχολία των γιορτών

1. Κοινωνικές και προσωπικές προσδοκίες
Η εορταστική περίοδος φέρνει μαζί της και μια σειρά καθηκόντων και υποχρεώσεων που πρέπει να επιτελεστούν με συγκεκριμένο τρόπο σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Οι κοινωνικές αυτές επιταγές είναι πηγή στρες για πολύ κόσμο, που μπορεί να μην αισθάνεται χαρούμενος ή διαρκώς σε εορταστική διάθεση, απαίτηση που αποτελεί μορφή κοινωνικής πίεσης. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν το άτομο διανύει μια περίοδο γενικότερης συναισθηματικής κατήφειας.

Συχνά, η γυναίκα πιέζεται από τον περίγυρό της, που της επιβάλλει να είναι χαμογελαστή κι ευδιάθετη και δεν δέχεται ότι μπορεί να υπάρχουν και στιγμές που δε θα νιώθει τόσο όμορφα -όσο λένε τα περιοδικά-…

Διαβάστε περισσότερα εδώ: theasis.gr