• Αναζήτηση

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας!

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 17η Οκτωβρίου «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» το 1993.

Ο ΟΗΕ και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καλούν την παγκόσμια κοινότητα σε επαγρύπνηση για την εξάλειψη της φτώχειας και μας υπενθυμίζουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ενός από τους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας», του φιλόδοξου προγράμματος του ΟΗΕ για τη μείωση της φτώχειας στο μισό ως το 2015.

Με βάση έκθεση του ΟΗΕ, ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα από τη φτώχεια, ενώ 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

Στη χώρα μας, το 20% του πληθυσμού απειλείται σήμερα από τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, έναντι 15% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος. Η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι απειλούνται από τη φτώχεια κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι μονογονικές και πολύτεκνες οικογένειες και οι ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ε.Ε, το όριο της φτώχειας ενός μονομελούς νοικοκυριού αντιστοιχεί σε ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ, ενώ για ένα 4μελές νοικοκυριό ανέρχεται στα 10.800 ευρώ (τιμές 2002).

Μήνυμα της Irina Bokova, Γενικού Διευθυντή της UNESCO

Η Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 υπόσχεται να μην αφήσει κανέναν πίσω και ζητεί την εξάλειψη της φτώχειας έως το 2030. Για το λόγο αυτό, χρειαζόμαστε ταχείες ενέργειες των κυβερνήσεων για τη μετατροπή των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης σε αποτελεσματικές πολιτικές που υποστηρίζονται με τους κατάλληλους πόρους. Η Ατζέντα του 2030 είναι φιλόδοξη – χρειαζόμαστε φιλόδοξα μέτρα για να προχωρήσουμε.

Η ατζέντα του 2030 τονίζει την ενσωμάτωση της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής διάστασης της εξάλειψης της φτώχειας, γι ‘αυτό χρειαζόμαστε ολοκληρωμένη δράση σε διάφορους τομείς πολιτικής, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τους πόρους με στοχοθετημένες πολιτικές που επιδιώκουν να επιταχύνουν συνολικά την πρόοδο. Αυτή είναι η σπουδαιότητα της ηγετικής θέσης της UNESCO για την προώθηση της συνεργασίας μέσω της εκπαίδευσης, των επιστημών, του πολιτισμού, της επικοινωνίας και της πληροφόρησης. Μαζί με τις Παγκόσμιες Προτεραιότητες του Οργανισμού, την Ισότητα των Φύλων και την Αφρική , αυτές είναι περιοχές με καταλυτικό αντίκτυπο σε όλη την Ατζέντα του 2030, ενεργώντας ως πολλαπλασιαστές ανάπτυξης για ένα ευρύ φάσμα στόχων και στόχων.

Οι δυνατότητες πρέπει να συνδυάζονται με την ιδιοκτησία. Τα εθνικά σχέδια για την εξάλειψη της φτώχειας θα είναι ισχυρότερα εάν είναι ολοκληρωμένα, ενσωματώνοντας τις φωνές όλων των τμημάτων της κοινωνίας. Η πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες είναι απαραίτητη, όπως και οι απαιτούμενες ικανότητες γνώσης – αλλά η εξάλειψη της φτώχειας απαιτεί επίσης μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των γυναικών και ανδρών, ξεκινώντας από τους νέους, των οποίων η ενδυνάμωση είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία.

Η εξάλειψη της φτώχειας αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα – αποτελεί επίσης επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης και ειρηνική επιταγή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε τώρα δράση για να μεταφράσουμε τις υποσχέσεις στην πραγματικότητα. Αυτό είναι το μήνυμα της UNESCO για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας.

Στο κεντρικό πάρκο της πόλης μας θα γιορτάσουμε την ημέρα με τους πρόσφυγες προγραμματίζοντας τις δράσεις του έτους και παίζοντας ποδόσφαιρο και τα δικά τους παραδοσιακά παιχνίδια Προηγήθηκε η χθεσινή γνωριμία με το κέντρο της πόλης μας,επίσκεψη στο Μουσείο μας , φωτογραφίζωντας ότι τους αρέσει με την συνεργασία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και των εθελοντών της ΠΡΑΞΙΣ και τον Ομιλο Σερρών για UNESCO

Αφήστε μια απάντηση

Ροή Ειδήσεων