• Αναζήτηση

Έρευνα: Ευχάριστα νέα για εκείνους που ακούν λυπημένα τραγούδια

Τι ήρθε πρώτα; Η μουσική ή δυστυχία; Η ατάκα του John Cusack από την ταινία High Fidelity καταγράφει το πόσοι άνθρωποι σκέφτονται την θλιβερή μουσική ως απαραίτητο μέσο για διέξοδο από την στεναχώρια τους..

Οι ψυχολόγοι έχουν προσδιορίσει ότι ο λόγος που μας ελκύουν τόσο πολύ τα μελαγχολικά τραγούδια, είναι ότι τελικά μας κάνουν καλό στην συναισθηματική μας υγεία! Όπως είπε και ο Paul McCartney στο τραγούδι Hey Jude, «sad songs do make it better»..

Δύο ερευνητές, η Liila Taruffi και ο Stefan Koelsch από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου συνέλεξαν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις μουσικές ακουστικές συνήθειες περίπου 772 άτομων, 408 από την Ευρώπη και τα υπόλοιπα από την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την συχνότητα με την οποία άκουγανμελαγχολική μουσική, πότε άκουγαν, και γιατί, αλλά και τι είδους συναισθήματα τους προκαλούσε..

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLoS One.

Οι συντάκτες του περιοδικού κατέταξαν τους λόγους για τους οποίους οι συμμετέχοντες συνήθως επιλέγουν να ακούσουν μελαγχολική μουσική, καθώς και τις επιπτώσεις που είχαν ακούγοντας την..

report132

Παρά τους διάφορους λόγους που οι άνθρωποι αναφέρουν ότι τους κάνουν να ακούν μελαγχολική μουσική, το κάνουν κυρίως επειδή πράγματι αισθάνονται στεναχωρημένοι και θέλουν να βελτιώσουν τη συναισθηματική τους κατάσταση.

Η μελαγχολική μουσική οδηγεί τους ακροατές της στο να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα πολύπλοκων και εν μέρει θετικών συναισθημάτων, όπως νοσταλγία, γαλήνη, τρυφερότητα, υπερβατικότητα και απορία,» έγραψε το περιοδικό». Ο μέσος αριθμός των συναισθημάτων που ανέφεραν οι συμμετέχοντες ότι βιώσαν, ήταν βέβαια παραπάνω από τρεις.. Αυτό υποδηλώνει ότι η πολύπλευρη συναισθηματική εμπειρία που προκλήθηκε από την μελαγχολική μουσική θα μπορούσε στην πραγματικότητα να βελτιώσει την αισθητική της…

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν την μουσική ως ένα έναυσμα για να ξαναζήσουν γεγονότα του παρελθόντος, ενώ τους προσέφερε χαλάρωση και ευεξία που θα ένιωθαν εάν βρίσκονταν έξω σε επαφή με την φύση..

report134

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 76% των ακροατών ανέφεραν νοσταλγία, το 57,5​​% ηρεμία και μόλις πάνω από το μισό, τρυφερότητα. Λιγότερο ποσοστό ανέφερε συναισθήματα που περιλάμβαναν ένταση, έντονη χαρά και αίσθηση εξουσίας:

report136

Η μελαγχολική μουσική παίρνει όλα τα άσχημα συναισθήματα και τα μετατρέπει σε ευχάριστα vibes..

Οι συντάκτες του περιοδικού ανέφεραν την μελαγχολική μουσική ως ένα «μέσο για τη βελτίωση της ευημερίας», το οποίο βοηθά και διευκολύνει τον εξαερισμό των αρνητικών συναισθημάτων ή της αρνητικής διάθεσης.. Γι’αυτό και τα πιο υψηλά ποσοστά των ατόμων ανέφεραν ότι άκουσαν μελαγχολική μουσική όταν ήταν πραγματικά στεναχωρημένοι..

Hey Jude, don’t make it bad
Take a sad song and make it better
Remember to let her into your heart
Then you can start to make it better

Πηγή: apotis4stis5.gr

Αφήστε μια απάντηση

Ροή Ειδήσεων