Δεν είναι εύκολο ν’ ανοίξεις τον φάκελο «Ελληνίδα μάνα» (και «Έλληνας γονιός») χωρίς να διχαστείς. Γενικά, η τιμημένη μάνα, γιαγιά, θεία, νονά που μας μεγάλωσε και που μας κληροδότησε τα ελαττώματα και τα προτερήματά της είναι πρόσωπο αμφιλεγόμενο: θέλει και να σε μπουκώσει μ’ έναν ακόμη κιοφτέ, θέλει και να δει την ομορφάδα σου να πρυτανεύει στα καλλιστεία Μις Λακωνία. Θέλει να σε δει να σπουδάζεις και να προοδεύεις, θέλει και να «πάρεις κι ένα καλό παιδί, που να ‘χει το κάτι τις του». Μπορεί ο Έλληνας γονιός να είναι λίγο σαν την Ελλάδα: με το ‘να πόδι στη Δύση και τ’ άλλο στην Ανατολή.
Κι έχει πλούσια τα «συν» ο Έλληνας γονιός -ας μην παρεξηγηθούμε: φτιάχνει δίκτυο ισχυρό γύρω απ’ το παιδί του, με άπειρη αγάπη και στήριξη. Είναι γλεντζές και «έξω καρδιά» και του χαρίζει αναμνήσεις γεμάτες τραπέζια, τραγούδια, ανέκδοτα και ταραχώδεις οικογενειακούς καυγάδες. Είναι πανταχού παρών (και -για να τα λέμε όλα- ενίοτε και… τα πάντα πληρών), φίλος και προστάτης.
Έχει όμως και μερικά «σύνδρομα» απ’ τα οποία αξίζει να απαλλαγεί για το καλό των επόμενων γενεών. Όπως, φερ’ ειπείν…
Το σύνδρομο «Φάε όλο το φαγητό σου»
Ο «τίτλος» χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά, καθώς δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά και μόνο στο ζήτημα της ποσότητας του φαγητού που το μέσο ελληνόπουλο θα υποχρεωθεί να μπουκωθεί, αλλά εν γένει στις διατροφικές συνήθειες απ’ τις οποίες πρέπει ο σύγχρονος γονιός να απαλλαχτεί –και να πείσει και τη γιαγιά να τις ξεφορτωθεί, αλλιώς δουλειά δεν κάνουμε! Για ποιες πρακτικές μιλάμε; Ιδού ορισμένα παραδείγματα…
Συνέχεια άρθρου εδώ
Πηγή: mama365.gr