Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι συνέβη- πληθώρα οργισμένων μηνυμάτων, inbox στην σελίδα μας στο Facebook τα οποία μας απειλούσαν πως θα τοποθετήσουν με χειρουργική ακρίβεια το Λευκό Πύργο σ’ εκείνο το μέρος του σώματός μας που δεν το βλέπει και τόσο συχνά ο ήλιος, τηλέφωνα στη γραμματεία των φανταστικών- κυριολεκτικά- γραφείων μας και συνεχείς αναφορές του Χριστού και της Παναγίας (αλλά με όχι και τόσο θρησκευτικό τρόπο) και μια επιστολή που τόνιζε πως η οπτική μας είναι έμπλεη κόμπλεξ, τιτρώσκει την εικόνα της πρωτεύουσας και πως μεροληπτούμε ατέρμονα υπέρ της συμπρωτεύουσας (κάτι που μας έκανε ν’ ανοίξουμε το λεξικό και να ψάξουμε τι διάολο είναι το «έμπλεη», το «τιτρώσκει» και το «ατέρμονα»).
Κι όλ’ αυτά, επειδή ανεβάσαμε ένα κείμενο για τις 10 εκφράσεις της Θεσσαλονίκης που δεν καταλαβαίνουν με τίποτα οι Αθηναίοι.
Προκειμένου, λοιπόν, ν’ αποδείξουμε πως είμαστε θιασώτες του 50-50 και δε δίνουμε πάντα τα σπόρια στη Νύφη του Θερμαϊκού, αποφασίσαμε να δώσουμε το «λόγο» και στον Γαμπρό του Θερμαϊκού στις πρωτευουσιάνικες εκφράσεις που… τρελαίνουν τους Θεσσαλονικείς.
Παραμερίστε, λοιπόν, το Λευκό Πύργο, βάλτε στη θέση του τον Παρθενώνα και πάμε:
1) «Χαλάω λεφτά»
Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Ξοδεύω λεφτά».
Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: Αρχικά στο μυαλό του σχηματίζονται εικόνες πακτωλών χρημάτων, τους οποίους πλησιάζει ο Αθηναίος και τους βγάζει εκτός λειτουργίας- τους «χαλάει», δηλαδή.
Στη συνέχεια, καταλαβαίνει και λέει «Ρε γκαρντασάκο, να σε πω κάτι; «Τρώω λεφτά» είναι το σωστό γιαβρί μου. Αν θες να χαλάσεις κάτι, χάλασε τη ζαχαρένια σου».
2) «Θέλεις τυλιχτό;»
Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Θέλεις πιτόγυρο;» (Ή οποιοδήποτε άλλο κρέας σε πίτα)
Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: «Τυλίξου, τι με ρωτάς;».
3) «Έβαλε κρύο»
Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Κάνει κρύο/ Άρχισε να έχει κρύο».
Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: Στην αρχή τέλεια μίμηση Κυριάκου Μητσοτάκη με γουρλωμένα μάτια όταν έχει ανοίξει τα μεγάλα φώτα (δεν καταλαβαίνει Χριστό, δηλαδή) κι εν συνεχεία δειλή ερώτηση προσέγγισης- «Μήπως εννοείς έβγαλε κρύο;».
Όταν ο Αθηναίος νεύσει καταφατικά, σειρά έχει η μουσική ειρωνεία: «Δηλαδή μ’ αυτή τη λογική ψηλάκο μου λέμε και “Ο Χάρος μπήκε, μπήκε παγανιά”- σωστά;».
4) «Τρακόσια»
Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Τριακόσια».
Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: Εσωτερική πάλη στο κέντρο του εγκεφάλου του για το αν αυτό το «τρακόσια» είναι «τριακόσια» ή «τετρακόσια» και μια εντελώς απροειδοποίητη εισβολή του Φότο Στρακόσια στις σκέψεις του.
Συνέχεια άρθρου εδώ
Πηγή: menshouse.gr