• Αναζήτηση

Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς πήρε την τελική απόφασή του να παραιτηθεί άμεσα όταν άκουσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει σε πρωινή εκπομπή ότι «όποιος δυσφορεί στη διαδρομή μπορεί να κατέβει από το τρένο».

Ο Νίκος Κοτζιάς έλαβε την απόφασή του, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρώντας πως δεν έτυχε της απαραίτητης κάλυψης από τον Αλέξη Τσίπρα στην κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, όταν οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν βαριές κουβέντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς αποχώρησε από το υπουργικό συμβούλιο σε έξαλλη σχεδόν κατάσταση, μετά τη σφοδρή σύγκρουση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, και μάλιστα μετέφερε τη δυσαρέσκειά του και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο συναντήθηκε εκτάκτως αργά το απόγευμα της Τρίτης.

Το είχε ανακοινώσει από χθες το βράδυ

Σήμερα έγινε γνωστό ο Νίκος Κοτζιάς είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση του να παραιτηθεί στους συνεργάτες και τους συνομιλητές τους ήδη από χθες το βράδυ. Μάλιστα, είχε διαμηνύσει την πρόθεσή του και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συνομιλητές του καθόλη τη διάρκεια της νύχτας που είχαν εικόνα των αποφάσεων και των προθέσεων του Νίκου Κοτζιά, θεωρούσαν την παραίτησή του δεδομένη.

Ο κ. Κοτζιάς φέρεται να είχε θέσει την Πέμπτη ως όριο για τις αποφάσεις του, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η έγκριση ή η απόρριψη όρων της συμφωνίας (τα της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια). Αλλά οι δηλώσεις Τζανακόπουλο φαίνεται ότι επέσπευσαν την απόφασή του και παραιτήθηκε άμεσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι δεν ήταν τόσο οι δηλώσεις Καμμένου για plan B στο Σκοπιανό, όσο το γεγονός ότι κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά πως είναι άνθρωπος του Σόρος και ότι «βουτάει» από κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών.

Αιχμές για κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων

Στο υπουργικό ακούστηκαν πρωτοφανείς και βαριές κουβέντες, με τον υπουργό Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες, να αφήνει υπονοούμενα ακόμα και για τη διαχείριση των κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νίκο Κοτζιά.

Μάλιστα, τον διάλογο ανάμεσα σε Καμμένο και Κοτζιά -για τα κονδύλια του υπουργείου- αποκάλυψε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Πράγματι, όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης, η σπίθα για τη φωτιά που ακολούθησε μπήκε όταν ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά για κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ!

Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «αυτά που βγήκαν προς τα έξω είναι μέρος του ρεπορτάζ. Υπάρχει ένα δεύτερο κομμάτι που αφορούσε προσωπικές επιθέσεις του κ. Καμμένου κατά του κ. Κοτζιά. Δικές μου πληροφορίες λένε και θα το δείτε και στις Κυριακάτικες εφημερίδες, ότι από την πλευρά Καμμένου ειπώθηκε μέχρι και ο τρόπος κακοδιαχείρισης μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών. Εκεί ο κ. Κοτζιάς έγινε έξαλλος και ο κ. Τσίπρας έκανε το διαιτητή μεταξύ δύο κορυφαίων του υπουργών».

Στη συνέχεια το κλίμα πήρε τροπή προσωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ανδρών και συνεχίστηκε με τον Νίκο Κοτζιά να κατηγορεί τον Πάνο Καμμένο ότι ασκεί προσωπική πολιτική που κάνει κακό στην κυβέρνηση και στη χώρα, και τον υπουργός Άμυνας, που σύμφωνα με πληροφορίες αιφνιδιάστηκε, να επιμένει ότι είναι δικαίωμά του να έχει διαφορετική άποψη στο «Μακεδονικό» και ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν στην προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο διάλογος ανάμεσα στους δύο υπουργούς ήταν θυελλώδης:

ΚαμμένοςΔιατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της ΠΓΔΜ… Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.

ΚοτζιάςΕπιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!

Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές…

ΚοτζιάςΑυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…

ΚαμμένοςΈχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.

ΤσίπραςΗ συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.

ΚαμμένοςΔεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση. Απαράδεκτα τα σχόλια στελεχών όπως ο Φίλης που με παρομοιάζουν με τον Σαλβίνι.

ΠαππάςΝα αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν… Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα.

Αψιμαχία για διαρροές

Και εκεί που όλα έδειχναν ότι το θέμα πήγαινε για εκτόνωση, σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταση επανήλθε στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου, όταν ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών για διαρροές και στοχοποίησή του. «Δίνεις δημοσιεύματα εις βάρος μου», φέρεται να του είπε.

«Εσύ δίνεις! Με χτυπάς διαρρέοντας διάφορα», του ανταπάντησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αυτή η έντονη συζήτηση κράτησε πάνω από δέκα λεπτά και είχε πολλές προσωπικές αιχμές.

Η παρέμβαση Τσίπρα

Στο τέλος ο πρωθυπουργός διέκοψε τη συζήτηση λέγοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για προσωπικές αντεγκλήσεις καθώς τα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι πολλά και σοβαρά.

Τους ζήτησε το όλο θέμα να λήξει εκεί γιατί, όπως είπε, τέτοιου είδους επεισόδια «καλό κάνουν μόνο στη ΝΔ».

Πηγή: Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων