Αύριο, Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 13.00, θα επισκεφθεί το ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κύριος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο Δήμος Καλαμάτας θα τον υποδεχθεί με τις προσήκουσες τιμές και θα τον αναγορεύσει σε Επίτιμο Δημότη. Τον υψηλό επισκέπτη θα συνοδεύει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.

Ο Δήμαρχος ανέφερε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι στον Πρόεδρο της Γερμανίας θα επιδοθεί το χρυσό κλειδί της πόλης, το κείμενο της «Προειδοποιήσεως εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς» και καλλιτεχνικό έργο που είναι εμπνευσμένο από την πρώτη σφραγίδα του Δήμου Καλαμάτας, εκείνη της Επαρχιακής Δημοκρατίας Καλαμάτας, το 1830.
Ο Π. Νίκας τόνισε πως «ο Πρόεδρος της Γερμανίας είναι ένας ανθρωπιστής, ειρηνιστής Πρόεδρος. με ιδιαίτερη αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι μεγάλη τιμή το γεγονός ότι θα βρίσκεται εδώ και η προβολή της Καλαμάτας και στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι σπουδαία».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης 

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ο Γερμανός Πρόεδρος και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Μεσσηνία, συνοδευόμενοι, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και την σύζυγό του. Ειδικότερα, στις 11:00 το πρωί, θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης στην Ιθώμη, όπου θα τους ξεναγήσει ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης. Στις 13:00, ο κ. Σταϊνμάιερ θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαμάτας, σε ειδική τελετή στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Προεδρικό ζεύγος της Γερμανίας και η συνοδεύουσα αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για Βερολίνο το απόγευμα γύρω στις 15:45.