• Αναζήτηση

Γερονικολός: Άμεση βοήθεια στους πληγέντες από τον κυκλώνα αγρότες

*του Μενέλαου Γερονικολού, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής

 

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή του νομού προκάλεσε το πέρασμα του κυκλώνα από τη Μεσσηνία. Σύμφωνα με αγρότες του νομού οι ζημιές είναι σοβαρές στην ελαιοκαλλιέργεια, αλλά και στις κηπευτικές καλλιέργειες.
Στη δύσκολη συγκυρία για τους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συγκομιδή των προϊόντων τους, γίνεται αντιληπτό ότι η ζημιά που προκάλεσε η κακοκαιρία αποτελεί ισχυρό πλήγμα.
Είναι αναγκαίο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το κράτος να σταθεί αρωγός στους αγρότες που έχουν πληγεί:
Θα πρέπει τις αμέσως επόμενες ώρες να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.
Η διαδικασία της καταγραφής να είναι σύντομη και να ξεκινήσει πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής αίτησης από τους παραγωγούς.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταγραφή των ζημιών είναι η συγκρότηση ικανού αριθμού κλιμακίων, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα καθυστέρησης που έχουν εντοπιστεί κατά το παρελθόν.
Ωστόσο, όσο αναγκαίο είναι να ολοκληρωθεί τάχιστα το στάδιο της καταγραφής των ζημιών, άλλο τόσο αναγκαίο είναι το επόμενο στάδιο, αυτό της επεξεργασίας της αποτίμησης των ζημιών και της καταβολής των αποζημιώσεων.
Πλέον, προκειμένου να αποφευχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις του παρελθόντος, καλείται η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε η γραφειοκρατία να μην αποτελέσει τροχοπέδη στη διαδικασία και, τελικά, τη χαριστική βολή στον αγροτικό κόσμο.
Τέλος, εξίσου κρίσιμο ζήτημα αποτελεί και η αντιμετώπιση των ζημιών που υπέστησαν επαγγελματίες του νομού. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η πολιτεία θα πρέπει να επιδείξει τα αναγκαία αντανακλαστικά, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παθόντες σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, τις επόμενες μέρες θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου οι αγρότες, αλλά και όλοι οι πληγέντες της Μεσσηνίας να μην μείνουν απροστάτευτοι απέναντι σε χρονοβόρες και ατελέσφορες διαδικασίες, αλλά να νιώσουν, επιτέλους, το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες αρωγούς στο πρόβλημά τους.

 

Ροή Ειδήσεων