• Αναζήτηση

Παναγιώτα Κοζομπόλη: Θαλασσοδάνεια Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ: Μια πρόκληση!

Tο πόρισμα της εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής το 2016 για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, άνοιξε το δρόμο για τη δικαστική διερεύνηση των θαλασσοδανείων, που έλαβαν τα κόμματα, από το 2000 έως το 2011 (220 εκ. η ΝΔ και 200 εκ. το ΠΑΣΟΚ).

Τότε ήταν που ακούστηκε από γόνο πτωχευμένου μεγαλοεκδότη το περιβόητο «με αέρα», σε ερώτησή μας, με ποιες εγγυήσεις τους έδωσαν οι τράπεζες για τα δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Οι οικονομικοί Εισαγγελείς κάλεσαν 50 εμπλεκόμενα στελέχη τραπεζών να δώσουν εξηγήσεις για το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων και πιθανόν άμεσα θα κληθούν και οι υπεύθυνοι των κομμάτων. Το βασικό σημείο που ελέγχουν οι Εισαγγελείς είναι κυρίως με ποιες εγγυήσεις πιστώθηκαν τα χρήματα στα κόμματα. Καθότι τα πιο πολλά δάνεια χορηγήθηκαν με μοναδική εγγύηση τη μελλοντική (!!) κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, μέχρι το 2020. Η προκλητική αυτή τακτική χαρακτηρίστηκε από τους αρμόδιους ως «παγκόσμια πρωτοτυπία», αφού η εγγύηση δεν υπήρχε στον παρόντα χρόνο, αλλά αναμενόταν στο μέλλον! Δηλαδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θεωρούσαν, και τα στελέχη των τραπεζών αποδέχονταν, ότι θα τα ψήφιζε διαχρονικά και σίγουρα, το 40%- 45% του ελληνικού λαού, ακόμα και μετά τη χρεοκοπία στην οποία οδήγησαν τη χώρα. Δεν ήταν όμως μόνο, ότι τα κόμματα, ως εγγύηση, εκχωρούσαν απαίτησή τους μελλοντική και αβέβαιη. Ήταν και ότι αυτή την απαίτηση την εκχωρούσαν, με απατηλό τρόπο, ταυτόχρονα σε περισσότερες τράπεζες.

Η ποινική πτυχή της υπόθεσης, θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη, και αν προκύψουν ευθύνες θα εφαρμοστεί ο νόμος για το κακούργημα της απιστίας.

Όμως ιδιαίτερη σημασία έχει η πολιτική διάσταση της υπόθεσης, αφού:

ένας πακτωλός εκατομμυρίων έρρεε από τις τράπεζες στα κομματικά ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμιά εγγύηση και σπαταλιόταν. Όταν η κοινωνία και οι απλοί πολίτες είχαν περιέλθει σε οικονομική ασφυξία και απόγνωση.

Παρότι υπήρχε από το 2013 το πόρισμα -καταπέλτης- του Εισαγγελέα Καλούδη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φρόντισαν κατά προκλητικό τρόπο, με μια σκανδαλώδη τροπολογία να απαλλαγούν οι υπεύθυνοι και να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, παρά την αντίδραση – καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Σήμερα μιλούν για «σπίλωση»(!) της ΝΔ, τόσο η ηγεσία της, όσο και φίλοι της μεγαλοεκδότες, παρότι τα δανεικά κι αγύριστα, έχουν φτάσει στα 250 εκ. ευρώ περίπου.

Πριν λίγες ημέρες, ο Άδωνης Γεωργιάδης ζήτησε ανερυθρίαστα να κουρευτούν τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ, λες και είναι προβληματική επιχείρηση το κόμμα του. Τελικά αναδύεται ένα πελώριο ερώτημα: Ένα κόμμα (ΝΔ), που (μαζί με το ΠΑΣΟΚ), χρεοκόπησε τη χώρα με τις πολιτικές του, το ίδιο δεν πληρώνει τα δάνειά του μπορεί να το εμπιστευτεί η κοινωνία;

Απάντηση έχουν δώσει από το 2011, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης (κεντρικά στελέχη της ΝΔ σήμερα). Η πρώτη, από το βήμα της Βουλής στις 19.12.2011 καταγγέλλει «ως πρωτόγνωρη και προκλητική τη δανειοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με εκατοντάδες εκατομμύρια, χωρίς εγγυήσεις»και χαρακτηρίζει την υπόθεση «ως το πιο ακραίο φαινόμενο διαπλοκής».

Ο κ. Αυγενάκης καλεί τον Εισαγγελέα να επέμβει, για τα δάνεια της ΝΔ και αναρωτιέται «πώς μπορεί ο λαός να εμπιστευθεί τη ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας» (πρακτικά Βουλής της 27-11-2011, ΛΔ σελ. 1821.

Τα σχόλια περιττεύουν!

Οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση. Απαιτούν να μπει τέλος στην διαπλοκή και την ατιμωρησία και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να πράξουν το αυτονόητο πληρώνοντας τα χρέη τους.

Παναγιώτα Κοζομπόλη

Βουλευτής Μεσσηνίας,

ΣΥΡΙΖΑ

Ροή Ειδήσεων