• Αναζήτηση

Κομισιόν για συντάξεις: Οσα συμφωνήθηκαν πρέπει να εφαρμοστούν

Πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Alexander Winterstein, κληθείς να σχολιάσει τα περί συμφωνίας για τις συντάξεις από κοινοτικές πηγές, είπε:

«Υπάρχει μόνο μια πηγή, μην ακούτε τίποτε άλλο» και παρέπεμψε στις προχθεσινές δηλώσεις Γιούνκερ «pacta sunt servanda», δηλαδή πως ό,τι συμφωνήθηκε πρέπει να εφαρμοστεί.

Reuters: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές για τις συντάξεις

Λίγο νωρίτερα, και το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία των θεσμών με την Αθήνα για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, επικαλούμενο δύο πηγές της σε καθεστώς ανωνυμίας.

Η μια πηγή είπε ότι η εικασία πως οι δανειστές συμφώνησαν με την ελληνική θέση για τις συντάξεις είναι «πρώιμη». «Πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά» είπε στο Reuters η ίδια πηγή των δανειστών.

Η δεύτερη πηγή είπε ότι δεν έχει υπάρξει καμία κατάληξη στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πιθανώς «παγώνουν» την άμεση έγκριση για αναστολή του μέτρου περικοπών των συντάξεων από την έναρξη του νέου έτους, καθώς ολοκλήρωσαν την πρώτη τους αποστολή στην Αθήνα στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, σημειώνει στο δημοσίευμά του το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Αθήνα υποστηρίζει ότι διαθέτει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων έως και 18% από τον Ιανουάριο, διατηρώντας παράλληλα σε υγιή πορεία τα δημοσιονομικά  της.

Η πηγή που επικαλείται το πρακτορεία και χαρακτηρίζει πρώιμη τη φημολογία για μη περικοπή των συντάξεων επισημαίνει ακόμη ότι είναι απαραίτητο να γίνει καλή δουλειά.

Στο δημοσιεύμα τονίζεται ακόμη ότι «η Ελλάδα θέλει να αποτρέψει τις περικοπές των συντάξεων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ αλλά αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Οκτωβρίου. Νωρίτερα την Παρασκευή, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αθήνας αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκές πηγές, λέγοντας ότι οι δανειστές θεωρούσαν το ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης βιώσιμο και δεν απέκλεισε την πιθανότητα πλήρους εγκατάλειψης των περικοπών των συντάξεων.»

Tο αλαλούμ ξεκίνησε με τηλεγράφημα του ΑΠΕ

Το ΑΠΕ με τηλεγράφημά του στις 6 το πρωί και τίτλο «Οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων αλλά για ακύρωσή του», ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης».

Πυρά από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Πυρ ομαδόν εξαπέλυσαν Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής κατά του ΑΠΕ και των κυβερνητικών κύκλων που κυκλοφόρησαν την είδηση ότι οι θεσμοί ενημέρωσαν την κυβέρνηση πως ακυρώνεται το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, και ότι έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πρώτα αντέδρασε η ΝΔ, κάνοντας λόγο για διασπορά ψευδών ειδήσεων από το ΑΠΕ και δευκρινίζοντας ότι, πέραν μίας συνάντησης, δεν υπήρξε άλλη επαφή με την τρόικα και πάντως δεν ενημερώθηκε για ακύρωση του μέτρου. Στο ίδιο μήκος κύμματος ήταν και οι δηλώσεις Σαχινίδη εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, που διευκρίνισε πως ουδεμία ενημέρωση έχει το κόμμα για ακύρωση του μέτρου.

Τι αναφέρει η ΝΔ
«Με αφορμή άλλο ένα ανακριβές δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνουμε:
Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε.
Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η ΝΔ τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς
Με αυτά τα δεδομένα καλούμε την διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Οι δηλώσεις Σαχινίδη
«Δεν έχουμε ενημερωθεί για αναστολή της περικοπής συντάξεων», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Τομεάρχης Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής Φίλιππος Σαχινίδης. Η διευκρίνιση γίνεται μετά από το τηλεγράφημα του ΑΠΕ που έκανε λόγο για συμφωνία των Θεσμών στην ακύρωση του μέτρου και πρόσθετε ότι για το θέμα έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Όπως εξήγησε ο Φίλιππος Σαχινίδης για τις συζητήσεις με τους Θεσμούς, «μας μίλησαν για τις δεσμεύσεις της μεταμνημονιακής εποπτείας, τους δημοσιονομικούς στόχους και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, διαφωνήσαμε από την πλευρά μας για τα τόσο ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και ότι ήταν λάθος το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε».
«Όταν τους είπαμε ότι είναι λάθος ο Νόμος Κατρούγκαλου και τους ενημερώσαμε για την κατάθεση νόμου από το Κίνημα Αλλαγής για ακύρωση του νόμου για την περικοπή των συντάξεων και όταν τούς ρωτήσαμε αν είναι δημοσιονομικό ή διαρθρωτικό, απέφυγαν να τοποθετηθούν», είπε ο κ. Σαχινίδης.

Η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής: Να αποκαταστήσει το ΑΠΕ την αλήθεια
Το σημερινό δημοσίευμα του Α.Π.Ε. περί «ενημέρωσης των κομμάτων» από τους Θεσμούς, ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων την 1/012019, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής.
Η αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής με εντολή της Φώφης Γεννηματά, πρότεινε κατά την συνάντηση με τους Θεσμούς στις 11/09/2018 την αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου και την κατάργηση της διάταξης για την περικοπή των συντάξεων την 1/01/2019. Διάταξη την οποία προβλέπει ο Νόμος που ψήφισαν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Εξ άλλου το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει σχετική Πρόταση Νόμου.
Οι εκπρόσωπου των Θεσμών μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία σχετική πρόταση από την Κυβέρνηση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό, ο δε εκπρόσωπος της Ε.Ε., διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από το Eurogroup.
Καλούμε το Α.Π.Ε. να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αλήθεια.
Όσον μας αφορά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να αλλάξει συνολικά ο Νόμος Κατρούγκαλου, που μετατρέπει τόσο τις παλιές όσο και τις νέες συντάξεις σε φιλοδωρήματα.

Επιμένει ο Τζανακόπουλος: Η ΝΔ θέλει να κοπούν οι συντάξεις

«Όσο η ΝΔ θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τετάρτου Μνημονίου να καταρρέει τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις. Μπροστά στην ανάγκη της να δικαιωθεί μετά από τέσσερα χρόνια καθημερινών διαψεύσεων δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Και συνέχισε: «Χθες, ξανά, ο κύριος Χατζηδάκης, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Hanns Seidel, ζήτησε να μην επιδιώκει η κυβέρνηση την ανατροπή διαρθρωτικών αλλαγών, εννοώντας την ανατροπή του μέτρου για τις συντάξεις. Σήμερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της. Η χώρα όμως βγήκε από τα Μνημόνια. Και η ΝΔ καλά θα κάνει να το βάλει καλά στο μυαλό της αντί να επιχειρεί διαρκώς αποτυχημένα  σαμποτάζ. Δεν μπορεί πια να βλάψει ούτε τη χώρα ούτε την κυβέρνηση. Μόνο τον εαυτό της».

Επιμένει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις ευρωπαϊκές πηγές του

Με νεότερη ανακοίνωσή του το ΑΠΕ επισημαίνει:
To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».
Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ.

Πηγή: Κομισιόν για συντάξεις: Οσα συμφωνήθηκαν πρέπει να εφαρμοστούν | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων