Περίπου 20 χορεύτριες και χορευτές, πρώην συνεργάτες του Γιαν Φαμπρ, υποστηρίζουν σε ανοικτή επιστολή τους, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ότι υπέστησαν σεξουαλικές ταπεινώσεις και σεξουαλικό εκφοβισμό από την πλευρά αυτού του βέλγου καλλιτέχνη γνωστού για τις αμφιλεγόμενες παραστάσεις του.

Στο κείμενό τους, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ολλανδόφωνου περιοδικού τέχνης recto:verso, αυτοί οι πρώην συνεργάτες και οι ασκούμενες καταγγέλλουν συστηματικές «παρενοχλήσεις» από την πλευρά του φλαμανδού καλλιτέχνη.

Οι είκοσι συνυπογράφοντες, στην πλειονότητά τους γυναίκες –οκτώ από τις οποίες αναφέρουν το όνομά τους– υποστηρίζουν πως «η ταπείνωση ήταν καθημερινό ψωμί» στους κόλπους του θιάσου Troubleyn.
Εξηγούν πως ο Γιαν Φαμπρ προσκαλούσε στο σπίτι του καλλιτέχνες με πρόσχημα παραστάσεις αναπαραστατικής τέχνης και επιχειρούσε τότε μια «σεξουαλική προσέγγιση».

Σε ορισμένους συνεργάτες προσφέρθηκε ένα σημαντικό ποσό μετά τις συναντήσεις αυτές. Αυτοί που αρνούνταν τα χρήματα, έβλεπαν τον ρόλο τους να περιορίζεται στις παραστάσεις.

Ο Γιαν Φαμπρ κατηγορείται επίσης στο εν λόγω κείμενο ότι ταπείνωσε γυναίκες σε πρόβες κάνοντας ανοικτά σεξιστικές παρατηρήσεις για το σώμα τους. Μερικοί από τους υπογράφοντες αναφέρουν πως υπήρξαν θύματα και άλλοι μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες

Στο ίδιο περιοδικό, το recto:verso, ο Γιαν Φαμπρ απαντά αρνούμενος τις κατηγορίες σε βάρος του.
«Εδώ δεν υποχρεώνουμε κανέναν και καμία να κάνει πράγματα που θεωρεί πως υπερβαίνουν τα όριά του», γράφει.
Εκφράζει επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι η εκστρατεία αυτή γίνεται στα μέσα ενημέρωσης, χωρίς να έχει πραγματικά τη δυνατότητα να υπερασπισθεί τον εαυτό του, ενώ αμφισβητεί επίσης κάθε ανάρμοστη συμπεριφορά.

Oι προκλητικές του παραστάσεις έχουν συχνά επικριθεί ποικιλοτρόπως, φωτογραφία: apimages Oι προκλητικές του παραστάσεις έχουν συχνά επικριθεί ποικιλοτρόπως, φωτογραφία: apimages

Ο Γιαν Φαμπρ, γεννημένος τον Δεκέμβριο 1958 στην Αμβέρσα, χορογράφος, καλλιτέχνης των πλαστικών τεχνών και θεατρικός σκηνοθέτης, είναι γνωστός για την προκλητική τέχνη του που περιλαμβάνει θεάματα τα οποία θίγουν ανοικτά το θέμα της σεξουαλικότητας.

Οι υποστηρικτές του τον πιστώνουν με τη ριζική ανανέωση της σκηνής, ενώ οι επικριτές του τον κατηγορούν για προκλήσεις άνευ λόγου. Είχε προκαλέσει σκάνδαλο το 2005 στο Φεστιβάλ της Αβινιόν με δύο θεάματα με τίτλο «Η ιστορία των δακρύων» και «Είμαι αίμα».

Η 24ωρη παράστασή του «Παλλόμενα πέη» είχε δημιουργήσει σάλο Η 24ωρη παράστασή του «Παλλόμενα πέη» είχε δημιουργήσει σάλο

Ηθελε να παρουσιάσει την παράσταση «Παλλόμενα πέη» στην Επίδαυρο

Να υπενθυμίσουμε οτι ο Γιαν Φαμπρ είχε διοριστεί καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών από τον Αριστείδη Μπαλτά και αποχώρησε  λίγο αργότερα μετά τις αντιδράσεις κοινού και καλλιτεχνών.

Επίσης είναι ο δημιουργός της παράστασης «παλλόμενα πέη» ή «Mount Olympus» διάρκειας ενός ολόκληρου 24ωρου που σόκαρε το κοινό σε Θεσσαλονίκη όπου και παρουσιάστηκε αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Πηγή: Κατηγορούν τον Γιαν Φαμπρ για σεξουαλικό εκφοβισμό -Τον διευθυντή του Μπαλτά με τα «παλλόμενα πέη» | iefimerida.gr