• Αναζήτηση

Ο Ζάεφ μίλησε «μακεδονικά» στο Ευρωκοινοβούλιο -Θα είμαστε η δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Ιστορική στιγμή για τη χώρα του χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ το γεγονός ότι απευθύνθηκε στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στη γλώσσα του, τη «μακεδονική», όπως είπε.

Στην ομιλία του ο Ζόραν Ζάεφ επικεντρώθηκε στην ανάγκη να διασφαλίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης στη χώρα του για την αλλαγή του ονόματος της, καθώς και στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αλέξη Τσίπρα για την «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τα μέλη και τους αξιωματούχους της Ε.Ε. για την υποστήριξη, που όπως είπε, έλαβε η κυβέρνησή του εν όψει του δημοψηφίσματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ζόραν Ζάεφ είχε πολύ περισσότερους ακροατές στο ευρωκοινοβούλιο από τον Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για τη Μακεδονία, η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας επιτρέπεται να μιλήσει στη γλώσσα του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Οι πολίτες γνωρίζουν ποια απόφαση πρέπει να λάβουν. Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που δόθηκε ποτέ στη χώρα μας, είναι το εισιτήριο για να μπούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Προ ημερών γιορτάσαμε την 27 επέτειο της ανεξαρτησίας μας που αποφασίσαμε όλοι μαζί αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος δίνει τη μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον της χώρας. Η συναίνεση αυτή ξεπέρασε όλες τις θρησκείες και εθνότητες, που ονειρεύονταν να ζήσουν σε μια ανοικτή κοινωνία.

Δεν θέλαμε να μείνουμε στα ερείπια της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά να δημιουργήσουμε μια ενότητα ευημερίας με Κράτος Δικαίου.

Πιστεύουμε στο μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας, στο τέλος της φτώχειας. Πιστεύομε ότι οι επόμενες γενιές θα ζήσουν καλύτερα. Οι βαλκανικές χώρες ανήκουν γεωγραφικά και πολιτισμικά στην ευρωπαΐκή οικογένεια γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί σητν υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Αλλά 27 χρόνια μετά δεν έχουν εκπληρωθει ολα τα όνειρά μας. Αγωνιζόμαστε με εσωτερικές πολιτικές διαμάχες για να προχωρήσουμε μπροστά.

Πιστεύουμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον, στο μέλλον μας ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της περήφανης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Κράτος δικαίου, καταπολέμηση διαφθοράς, επαγγελματικός διοικητικός μηχανισμός στραμμένος για την εξυπηρέτηση του κοινού. Τα ευρωπαϊκά ιδεώδη είναι ο φάρος που μας οδηγεί. Είμαστε περηφανοι για τις συμφωνίες που πετύχαμε με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπόικο Μπορίσοφ.

Η πολιτική κρίση που περάσαμε είχε στο επικεντρο το Κράτος Δικαίου και τον αυταρχισμό από την άλλη. Θέλουμε να χρησιμεύσουμε ως παράδειγμα για την επίλυση όλων των προβλημάτων στην περιοχή. Έτσι θα προετοιμάσουμε τα δυτικά Βαλκάνια για την ένταξή τους στην ΕΕ.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ήταν το θέμα του ονόματος. Η συμφωνία με την Ελλάδα έφθασε ακριβώς σε μια περίοδο που η ΕΕ είναι το ζωντανό παράδειγμα της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη. Θέλουμε λοιπόν να μοιραστούμε μαζί σας 5τις ευρωπαϊκές αξίες. Τις παρανοήσεις με την Ελληνική Δημοκρατία τις μετατρέπουμε σε σθυνεργασία μεταξύ φίλων και θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις, αλλά και οι δύο πετύχαμε πολλά προς όφελος και των δύο λαών. Παραμέρισαμε εμπόδια 25 χρόνων, βελτιώνουμε την ασφάλεια, την οκονομία και μπορούμε να προασπίσουμε τα στοιχεία που μας καθορίζουν και την ταυτότητά μας. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα εξαιρετικό υπόδειγμα διεθνούς συνεργασίας, μια συμβιβαστική, φυσικά συμφωνία για να κινηθούμε προς το μέλλον. Έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε το παρλεθόν, να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς το μέλλον. Για τη δική μου χώρα στο δημψοφήσιμα αυτό θα πρέπει ο λαός μου να κάνει το επομενο βήμα για να γίνει ένα πρόσθετο μέλος του ΝΑΤο και να ολοκληρώσουμε τα κεφάλαια για την ένταξη στην ΕΕ. Είναι ένα δημοψήφισμα για τη δεύτερη ανεξαρτησία μας, ιστορικών διαστάσεων μετά το 1991.

Δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή Ευρώπη χωρίς τα δυτικά Βαλκάνια.

Σας έδειξα ποιο είανι το όραμά μας, έτσι μπορέσαμε να προχωρήσομε στη συμφιλίωση ανάμεσα σε κοιθνότητες. Η ολοκλήρωση της διεύρυνσης της ΕΕ θα βοηθήσει στηνενίσχυση της ασφάλειας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και όλων των άλλων απειλών. Αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης αποδείξαμε ότι είμαστε αξιόπιστοι εταίροι.

Όταν γίνουμε μέλη της ΕΕ αυτό θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες στο λαό μου, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η οικονομίας μας πάει καλύτερα, οι ξένες επενδύσεις αυξάνονται. Η ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι η εγγύση για καλύτερη Υγεία, Παιδεία και καλυερες Υποδομές. Γνωρίζουμε ότι σε εμάς εναπόκειται να το κάνουμε. Να βοηθήσουμε και εμείς στην οικοδόμηση του ευρωπαΪκού ιδεώδους,. Ευρώπη σημαίνει να ζει κανείς σε μια ανοικτή κοινωνία, με κράτος δικαίου, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, με σεβασμό ανάμεσα στης κοινότητες, με σεβασμό της κοινωνίας των πολιτών. Γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη συναίνεση σητ χώρα μου για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤο. Μακεδόνες, Αλβανοί, Βλάχοι, τουρκογενείς και όσοι ζουν στη χώρα μας επιθυμούν διακαώς την ένταξη, πάνω από το 75% του πληθυσμού. Νιώθουν Ευρωπαίοι, ανήκουν στην Ευρώπη.

Το 1991 ήμουν 17 ετών και από τότε ονειρευόμουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Οι νέοι στη χώρα μουαυτό ακριβώς εξακολουθούν να ονειρεύονται. Σας απευθύνομαι στη δική μου, μακεδονική γλώσσα και είμαστε ευγνώμονες για την ιστορική ευκαιρία που μας δίνεται. Βρισκόμαστε πολύ κοντά γι’ αυτό και το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές.

Είναι μια συνεισφορά από πλευράς μας για μια ισχυρότερη Ευρώπη και μια σταθερότερη περιοχή. Το ευρωπαίκό κοινοβούλιο είμαι βέβαιος ότι θα ενισχύσει την πορεία μας προς το μέλλον», κατέληξε χειροκρτούμενος.

Πηγή: Ο Ζάεφ μίλησε «μακεδονικά» στο Ευρωκοινοβούλιο -Θα είμαστε η δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων