• Αναζήτηση

Πετυχημένη η 1η Γιορτή Σύκου στην Άνθεια

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 1η Γιορτή Σύκου, που πραγματοποιήθηκε στην Τοπική Κοινότητα Άνθειας με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, το Σάββατο 25 Αυγούστου 2018. Η Γιορτή Σύκου, την οποίαν επισκέφθηκε πλήθος κόσμου, διεξήχθη στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Άνθειας και αποσκοπούσε στην προβολή του χωριού, όπου παραδοσιακά, εδώ και πολλά χρόνια, υπήρχε και υπάρχει συκοκαλλιέργεια, καθώς και της ιστορίας και της λαογραφίας της περιοχής. Σκοπός, επίσης, ήταν να παροτρυνθούν οι παραγωγοί για να αυξηθεί η συκοκαλλιέργεια.

Ο Δήμαρχος, σε χαιρετισμό του, συνεχάρη θερμά τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Άνθειας Δ. Φλέσσα για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της Γιορτής Σύκου, καθώς και για τη συσπείρωση δυνάμεων, δεδομένου ότι μετείχαν στη γιορτή εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων από τη Σπερχογεία, την Άμφεια και το Αριοχώρι, καθώς και πολίτες από την ευρύτερη περιοχή.
Ο Δήμαρχος, ως καταγόμενος από αγροτική περιοχή, επεσήμανε ότι οι παλιότερες γενιές δεν είχαν καλοκαίρι, διότι τότε ασχολούνταν με τους κήπους και με τα σύκα. «Ήταν μία εποχή που υποστηρίζονταν η αγροτική παραγωγή, αντίθετα με τη σημερινή εποχή που η ύπαιθρος ρημάζει και με ρημαγμένη ύπαιθρο δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψουμε. Γι’ αυτό, πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός για την αναζωογόνηση και τη στήριξη της υπαίθρου. Είμαστε σε μία περιοχή, η οποία έχει δώσει τεράστιο πλούτο για χιλιάδες χρόνια. Δεν μπορεί να είναι μία περιοχή συνταξιούχων. Πρέπει ο πλούτος της γης να αναδειχθεί και πάλι και να γίνει εθνικός πλούτος και αυτό είναι δουλειά του Κράτους περισσότερο», επεσήμανε – μεταξύ άλλων – ο Π. Νίκας και
ευχήθηκε η Γιορτή Σύκου στην Άνθεια να συνεχίσει να διεξάγεται επί δεκαετίες.
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Παράδοσης», ο Σύλλογος «Οι Αμφειείς» με το χορευτικό του, ο Σπύρος Κατσίρας με τη λαογραφική του έκθεση, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αριοχωρίου πραγματοποίησε έκθεση φωτογραφίας για την αρχαία Θουρία.
Επισημαίνεται ότι με συνταγές που εκτέλεσαν τα μέλη της, στο πλαίσιο της Γιορτής, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος ανέδειξε το σύκο και ως φαγητό, πέραν της εγνωσμένης του αξίας ως γλυκού.
DSCN0811_Medium.JPGgiorth_sukou_antheia_2018.jpg

Ροή Ειδήσεων