• Αναζήτηση

Ανεξέλεγκτες οι φωτιές σε Κινέτα-Πεντέλη -Εκκενώνονται οικισμοί, κατασκηνώσεις [εικόνες & βίντεο]

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Εχουν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές από το μεσημέρι στα Γεράνεια όρη , στην Κινέτα Αττικής, στον Αποκόρωνα στα Χανιά και στην Καλλιτεχνούπολη, στην Πεντέλη.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στην Αττική καθώς έχουμε σε εξέλιξη τρεις μεγάλες πυρκαγιές: Μία στην Κινέτα (όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη και έχουν καεί δεκάδες σπίτια), η οποία κατευθύνεται στους Αγίους Θεοδώρους και στο Λουτράκι και μία στην Καλλιτεχνούπολη Πεντέλης, όπου επίσης μαίνεται ανεξέλεγκτη έχουν καεί σπίτια ενώ αυτή την ώραεκκενώνεται ο Νέος Βουτζάς, στο βόρειο τμήμα του και οι παιδικές κατασκηνώσεις στον Αγ. Ανδρέα.

Επίσης, μετά από εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και για προληπτικούς λόγους αναφορικά με την πυρκαιά στην Πεντέλη, εκκενώνονται τα Κέντρα Αποκατάσταης Απωλειών Υγείας του Στρατού Ξηράς στον ‘Αγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι.

Φωτιά και στον Κάλαμο!

Λίγο πριν τις 19:00 ξέσπασε νέα πυρκαγιά στον Κάλαμο και συγκεκριμένα στην περιοχή Πανόραμα.

Στο σημείο σπεύδουν πυροσβεστικά οχήματα.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης «όλος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός στην Αττική είναι σε κατάσταση πλήρους συναγερμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς από θυελλώδεις ανέμους».

Φωτιά υπάρχει και στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας αλλά και στον Αποκόρωνα Χανίων η φωτιά «γλείφει» τις αυλές των σπιτιών του χωριού Βρύσες.

Εκκενώνεται ο Νέος Βουτζάς και παιδικές κατασκηνώσεις

Μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής, ενώ οι φλόγες βρίσκονται τώρα μεταξύ της Πεντέλης και του Νέου Βουτζά.

Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, ορισμένα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ, πριν από λίγο, δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν, για προληπτικούς λόγους, παιδιά από κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα και στο Ζούμπερι.

Η φωτιά κατευθύνεται τώρα προς την περιοχή του Νέου Βουτζά, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να την περιορίσουν. Το έργο τους δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι.

Εκκενώνονται παιδικές κατασκηνώσεις σε Αγ. Ανδρέα και Ζούμπερι-Φωτογραφία:ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣΕκκενώνονται παιδικές κατασκηνώσεις σε Αγ. Ανδρέα και Ζούμπερι-Φωτογραφία:ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα, 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 20 εθελοντές, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Οπως είπε ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 3-4 χιλιόμετρων. Είπε ακόμα ότι είναι άγνωστα τα αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωση της πυρκαγιάς που ξέσπασε 1 χιλιόμετρο από τον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης. Λίγο μετά τις 18:00 άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στον Ν. Βουτζά -Φωτογραφία:ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣΜάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στον Ν. Βουτζά -Φωτογραφία:ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Λίγο πριν τις 19:00 η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και μπήκε στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και μπήκε στις αυλές κάποιων σπιτιών.

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου είπε επίσης ότι έχουν καταγραφεί ήδη οι πρώτες ζημιές καθώς κάηκαν πέντε σπίτια κατοίκων της περιοχής.

Επίσης δόθηκε εντολή για την εκκένωση του Λύρειου Ιδρύματος στο οποίο βρίσκονταν περίπου 40 άτομα, καθώς η φωτιά όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο έφτασε μέχρι την αυλή του.

Στη λεωφόρο Μαραθώνος, γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας, από το ύψος της οδού Φλέμινγκ στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με τη Χροσοστόμου Σμύρνης, στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με την Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα προς Αθήνα και στην οδό Ποσειδώνος, από το Κόκκινο Λιμανάκι, στο ρεύμα προς Μαραθώνα.

Μέτωπο 3-4 χιλιομέτρων έχει η φωτιά στην Πεντέλη -Φωτογραφία:ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣΜέτωπο 3-4 χιλιομέτρων έχει η φωτιά στην Πεντέλη -Φωτογραφία:ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣΠυροσβεστικά ελικόπτερα επιχειρούν πάνω από σπίτια στον Νέο Βουτζά -Φωτογραφία:ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣΠυροσβεστικά ελικόπτερα επιχειρούν πάνω από σπίτια στον Νέο Βουτζά -Φωτογραφία:ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μια προσαγωγή υπόπτου για την πυρκαγιά στην Κινέτα

Η κάμερα του Korinthostv.gr κατέγραψε την προσαγωγή ενός ατόμου ως υπόπτου για την πρόκληση της πυρκαγιάς στον οικισμό Πανόραμα.

Δραματική η κατάσταση στην Κινέτα

Στην Κινέτα η κατάσταση είναι δραματική. Εχουν καεί δεκάδες σπίτια -άλλα κάηκαν ολοσχερώς, άλλα έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Η πυροσβεστική, λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, έδωσε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων υπάρχει και νέα εστία φωτιάς στους Αγίους Θεοδώρους, έξω από τα διυλιστήρια της Κορίνθου. Οπως είπαν, το προσωπικό ασφαλείας των εγκαταστάσεων σταματούν τα ΙΧ.

Εντρομοι κάτοικοι της περιοχής εγκαταλείπουν τις οικίες τους όπως όπως προκειμένου να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

Σπίτια στις φλόγες στην Κινέτα. Σπίτια στις φλόγες στην Κινέτα.

Αστυνομικός απομακρύνει κλουβί με πουλιά από τη φωτιά (EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)Αστυνομικός απομακρύνει κλουβί με πουλιά από τη φωτιά (EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Στην περιοχή Κινέτας και Αγίων Θεοδώρων, επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 αεροσκάφη Canadair CL-415, 1 αεροσκάφος Canadair CL-215, 2 ελικόπτερα CH-47 Chinook, 3 ελικόπτερα Sikorsky S-64 και 2 ελικόπτερα Super Puma. Επιπλέον, για την ενίσχυσή τους μεταβαίνουν εκεί 45 πυροσβέστες με 17 οχήματα από όμορες Πυροσβεστικές Διοικήσεις καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.

Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν:

  • οι ένοπλες δυνάμεις με 3 προωθητήρες γαιών και 1 αεροσκάφος c-27 για τη μεταφορά 30 πυροσβεστών (πεζοπόρο τμήμα) από Θεσσαλονίκη,
  • η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,
  • ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,
  • ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,
  • ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με 1 εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συντονίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τραυματιστεί ένας πυροσβέστης αλλά όχι από πυρκαγιά. Μπήκε σε ένα σπίτι με την μάνικα για να ρίξει νερό, αλλά ο σκύλος της οικογένειας τον δάγκωσε και τον τραυμάτισε ελαφρά.

Η αστυνομία από νωρίς απηύθυνε εκκλήσεις στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και από την περιοχή.

Τόσκας: Η μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα μπορεί να είναι και έργο εμπρησμού

«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές»  δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σχολιάζοντας την φωτιά που ξέσπασε στην Κινέτα.

Ο κ. Τόσκας, άφησε να εννοηθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά, μπορεί να είναι και έργο εμπρησμού, κάτι ωστόσο που θα διερευνηθεί από την Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού, η οποία βρίσκεται ήδη στην περιοχή για την έναρξη των ερευνών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε η σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».

Δραματικές ώρεςΔραματικές ώρες

Κλειστή η εθνική οδός, κυκλοφοριακό κομφούζιο

Λόγω της πυρκαγιάς, που έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον παράδρομο της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου από το 56ο χιλιόμετρο. Ολόκληρη η περιοχή έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Η εθνική έχει καλυφθεί με πυκνούς μαύρους καπνούς και επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο. Τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με μαρτυρίες οδηγών στον ΣΚΑΪ είναι ακινητοποιημένα και εγκλωβισμένα, ενώ μπλοκαρισμένη είναι και η ΛΕΑ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φθάσουν στην Κινέτα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Οπως εξήγησε η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ολυμπίας Οδού, το πρόβλημα με το μποτιλιάρισμα ξεκίνησε όταν άρχισε να γίνεται εκτροπή από την νέα στην παλαιά εθνική οδό. Ακολούθως έκλεισε και η νέα εθνική οδός. Η υπεύθυνη επικοινωνίας εξήγησε ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένα αυτοκίνητα και αυτό γιατί δεν κινδυνεύει κανείς. Τα αυτοκίνητα κάνουν αναστροφή στον κόμβο της Κινέας προς Κόρινθο όσοι έρχονται από Πάτρα και πριν την πρώτη σήραγγα της Κακιάς Σκάλας όσοι πηγαίνουν προς Πάτρα. Η αναστροφή γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και για αυτό έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα.

Διακόπηκαν προαστιακός Αθήνα-Κιάτο και μετρό προς αεροδρόμιο

Λόγω της πυρκαγιάς διεκόπησαν προσωρινά τα δρομολόγια του Προαστιακού στο τμήμα Αθήνα – Κιάτο και αντίστροφα. Η εντολή εδόθη από την ΕΛΑΣ και την Πυροσβεστική.

Εχει επίσης διακοπεί και η γραμμή του μετρό προς Αεροδρόμιο, με το δρομολόγιο να σταματάει στη στάση Δουκίσσης Πλακεντίας καθώς -όπως εξηγούσαν οι αρμόδιοι – το μετρό προς το Αεροδρόμιο ηλεκτροδοτείται από την ίδια πηγή με τον προαστιακό.

Διακοπές ρεύματος στην περιοχή

Στην ευρύτερη περιοχή σημειώνονται διακοπές ρεύματος, καθώς η φωτιά έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσης τάσης. Μάλιστα, είναι αδύνατη η πρόσβαση των τεχνικών της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία αυτά που έχουν υποστεί βλάβη, εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Επιπλέον ο Διαχειριστής διακόπτει ανά περιοχές την ηλεκτροδότηση, με εντολή της πυροσβεστικής, για λόγους ασφαλείας.

Η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Τσίπρας: Με προβληματίζουν οι παράλληλες πυρκαγιές στην Αττική

Σε δήλωσή του από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα παράλληλα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν στην Αττική.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ενημερώθηκε μόλις προσγειώθηκε στο Μόσταρ «ότι είναι σε εξέλιξη μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Αττική, με τρία παράλληλα πύρινα μέτωπα».

Σημείωσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και πρόσθεσε ότι επιχειρούν όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

«Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ό,τι ανθρωπίνως δυνατό για να τεθούν υπό έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αλλά πρόσθεσε «Με προβληματίζουν οι παράλληλες εστίες, τόσο ανατολικά όσο και δυτικά της Αττικής».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το γραφείο του στη Βουλή ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις, ενώ εικόνα του μεταφέρει ο αρμόδιος τομεάρχης Μ. Βορίδης, ο οποίος ενημερώνεται από τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη και ζήτησε ενημέρωση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης ζήτησε να μεταφερθεί η συμπαράστασή της στα στελέχη όλων των υπηρεσιών, που δίνουν υπό αντίξοες συνθήκες την μάχη στα πύρινα μέτωπα.

“Οι πυρκαγιές στην Κινέτα, στα Χανιά και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες καταστρέφουν δασικές και αγροτικές εκτάσεις, αλλά και κατοικίες, αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, την ανεπάρκεια των υποδομών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, καθώς και τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό” αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από κάθε αρμόδια κρατική και τοπική αρχή, να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, προσθέτει το σχόλιο του Κόμματος, ενώ σημειώνεται ότι το ζήτημα αυτό έθεσε σε τηλεφωνική επικοινωνία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, από τον οποίο και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα.

Σκηνές αποκάλυψης. Σκηνές αποκάλυψης. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη να προστατέψουν τις περιουσίες των κατοίκων. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη να προστατέψουν τις περιουσίες των κατοίκων. 

Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες και βίντεο του iefimerida.gr:

Κρήτη: Στις Βρύσες κατευθύνεται η πυρκαγιά στον Αποκόρωνα Χανίων

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις δύο μετά το μεσημέρι μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου στον Αποκόρωνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έχει κάψει κυρίως δασικές εκτάσεις και κατευθύνεται προς το χωριό Βρύσες. Σε ένα μέρος των Βρυσών έχει ζητηθεί εκκένωση από την Πυροσβεστική.

Οι φλόγες έχουν πλησιάσει μέχρι και αυλές σπιτιών και είναι ορατές σε πολύ μεγάλη έκταση.

Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική, ενώ τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 20 οχήματα με 44 άνδρες πεζοπόρα τμήματα που ενισχύονται από τα πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν στην Κρήτη.

Λόγω της κατάστασης οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς.

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε τμήμα της Εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνης, όπου σχηματίστηκαν ουρές οχημάτων, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου Αποκορώνου, το ΕΚΑΒ και υγειονομικές μονάδες σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν και εθελοντές, ενώ τη μάχη με τις φλόγες δίνουν και κάτοικοι της περιοχής που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Φωτογραφίες- Βίντεο: Flashnews.gr

Πηγή: Ανεξέλεγκτες οι φωτιές σε Κινέτα-Πεντέλη -Εκκενώνονται οικισμοί, κατασκηνώσεις [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων