• Αναζήτηση

Ένα σύγχρονο και με προοπτικές Master Plan για ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας

*του Μανώλη Μάκαρη, Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καλαμάτας

Βρισκόμαστε ήδη στην κορύφωση της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου και στην πόλη μας είναι πλέον μαζική η παρουσία των τουριστών, δίνοντας οικονομική ανάσα στους επαγγελματίες, αναδεικνύντας όμως σοβαρά προβλήματα όπως ο έντονος κυκλοφοριακός φόρτος της παραλιακής που υποβαθμίζει το προσφερόμενο τουριστικό προιόν.

Με αφετηρία την παραδοχή ότι η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή πρέπει να αποτελούν τουριστικό προορισμό για όλη τη χρονιά και σε όλη την έκταση του Δήμου οφείλουμε σήμερα να χαράξουμε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό με τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένων φορέων που διαθέτουνεμπειρία και επιτυχημένα αποτελέσματα στον τουρισμό.

Η Δημοτική Παράταξη «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» πιστεύει ότι είναι απαραίτητο ένα σύγχρονο master plan με όραμα και προοπτική, με απαιτητικούς στόχους, που θα δημιουργήσουν το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής για τα επόμενα χρόνια. Όπου με αφετηρία την πόλη μας θα υπάρχουν ποικίλα και ποιοτικά προγράμματα σε πληθώρα πεδίων τουριστικού ενδιαφέροντος.

Κύριος στόχος θα είναι η έλευση τουριστών όχι μόνο τους δύο μήνες του καλοκαιριού αλλά όλο τον χρόνο και το κυριότεροη άφιξη τουριστών μεγαλύτερης αγοραστικής δύναμης που θα προτιμήσουν να επισκεφτούν για συγκεκριμένους λόγους την περιοχή μας.

Για να γίνει πράξη αυτό, είναι απαραίτητες πρόσθετες μορφές τουρισμού και η δραστική ανάπτυξή τους, προσαρμοσμένες βέβαια στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα:

Ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού για να προσελκύσουμε χιλιάδες Έλληνες και αλλοδαπούς ομοδόξους μας.
Ανάπτυξη περιηγητικού τουρισμού με προώθηση και δημιουργία μονοπατιών και τόπων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ένταξη του Ταϋγέτου και του Νέδοντα σε τουριστικά πακέτα που θα απευθύνονται σε φυσιολάτρες,Έλληνες και ξένους.
Προώθηση του οικοτουρισμού, με έμφαση στην εκλεκτή μας αγροτική παράδοση, το μάζεμα της ελιάς και τηνπαραγωγή του ελαιόλαδου.
Με την περαιτέρω ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού που μπορεί να φέρει επισκέπτες υψηλής αγοραστικής δύναμης.
Ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, όπως η δημιουργία καταδυτικού πάρκου, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο που λατρεύουν τα θαλάσσια σπορ.
Αθλητικός τουρισμός με τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων στην πόλη μας
Πολιτιστικός τουρισμός με την αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού όλο το χρόνο  αλλά και όλων των υπολοίπων αξιόλογων πολιτιστικών υποδομών
Τουρισμός κρουαζιέρας με την υλοποίηση των απαραίτητων έργων στο λιμάνι  για την προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων.

  Είναι σημαντικό η Καλαμάτα να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα βιώσιμη αστική ανάπτυξη και όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία όχι για άτολμες αναπλάσεις που λίγα προσφέρουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αλλά με βαθιές τομές που θα το αναδεικνύουν.  Είναι μάλιστα αναγκαίο ο Δήμος να επιδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον  για όλες τις τουριστικές περιοχές και  παραλίες του συνόλου του Δήμου, όπως η Δυτική Παραλία, η Βέργα, η Μικρή Μαντίνεια κ.ά. Παράλληλα είναι σημαντική η δημιουργία από τον Δήμο, διαδραστικού portal-«ξεναγού» και αντίστοιχης δωρεάν εφαρμογής στα κινητά σε πολλές γλώσσες για τουριστική προβολή.
   Συμπερασματικά πρέπει να επιδιωχθεί η δημιουργία πρόσθετων υποδομών και επιπρόσθετων τουριστικών προτάσεων που σε συνδυασμό με προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, θα μπορέσουν να προσελκύσουν τουρίστες Έλληνες και ξένους, που θα επιζητούν να επισκέπτονται την υπέροχη Μεσσηνία και την πρωτεύουσά της για όλο τον χρόνο.

Ροή Ειδήσεων