• Αναζήτηση

Πώς να ισορροπήσετε μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Μήπως για μια ακόμη φορά θα αργήσετε να πάτε σπίτι; Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήσασταν όλη την ώρα πάνω από έναν υπολογιστή; Είναι γεγονός ότι πλέον η δουλειά καταλαμβάνει το μεγαλύτερος μέρος της ημέρας και δεν μας αφήνει πολύ ελεύθερο χρόνο. Όλο αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στις σχέσεις, όχι μόνο με το σύντροφο μας αλλά και με τα παιδιά και τους φίλους μας. Η εξισορρόπηση της δουλειάς με την προσωπική μας ζωή είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και θέλει έναν ιδιαίτερο χειρισμό. Δείτε μερικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκετε ελεύθερο χρόνο για εσάς, το σύντροφο σας και τα παιδιά σας.

  • Δείτε την αληθινή πλευρά των πραγμάτων. Μην κρύβεστε πίσω από το δάχτυλο σας, αντ αυτού αποδεχτείτε ότι ίσως να μην είναι εφικτή αυτή τη στιγμή η απόλυτη ισορροπία. Λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας, μπορεί να χρειαστεί να δουλεύετε περισσότερες ώρες. Όμως, μην αποκλείετε τελείως άλλες δραστηριότητες μέσα στην ημέρα. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί με τον αγαπημένο σας, όπως για παράδειγμα ένα βραδινό φαγητό ή να δείτε μια ταινία. Μια καλή λύση είναι να σχεδιάζετε την εβδομάδα σας ώστε να αφιερώνετε χρόνο στον αγαπημένο σας ή σε όλη την οικογένεια.
  • Διαχειριστείτε σωστά το χρόνο σας. Το κλειδί είναι το πρόγραμμα. Σημειώσετε όλες τις υποχρεώσεις της εβδομάδας, προσωπικές και επαγγελματικές και αποφασίστε ποιες πρέπει να γίνουν άμεσα. Αν διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τα καθήκοντα της δουλειάς, δοκιμάστε να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με τον εργοδότη σας ή τους συνάδελφους σας.
  • Εξασκήστε την ικανότητα να λέτε όχι. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αρνηθούμε κάποιες αρμοδιότητες που αφορούν την επαγγελματική μας ζωή, ιδίως στη σημερινή εποχή που επικρατεί ένα ασταθές οικονομικό κλίμα. Όμως αν δείτε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα στην εργασία σας από τα οποία μπορείτε να απαλλαγείτε, τότε μη διστάσετε την επόμενη φορά που θα σας ζητήσουν κάτι, να αρνηθείτε. Αν θέλετε να ευχαριστείτε τους πάντες στον εργασιακό σας χώρο, αφαιρείτε χρόνο από τις προσωπικές σας στιγμές με το σύντροφο ή την οικογένεια.
  • Δημιουργείστε μια ρουτίνα. Ενδεχομένως η λέξη ρουτίνα σας τρομάζει, αφού σας φέρνει στο μυαλό μια βαρετή σχέση που έχει χάσει τον αυθορμητισμό της. Κάποιες φορές όμως η ρουτίνα είναι απαραίτητη για την επικοινωνία του ζευγαριού. Αν για παράδειγμα ο σύντροφος σας ταξιδεύει λόγω δουλειάς ή περνάει πολλές ώρες στο γραφείο, η συνήθεια να παίρνετε μαζί το πρωινό και να τρώτε μαζί το βραδινό γεύμα μπορεί να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας υγιής και ευτυχισμένης σχέσης.
  • Κάντε αυτοκριτική. Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά να περνάτε περισσότερο και πιο ποιοτικό χρόνο με το σύντροφο σας, ρωτήστε τον εαυτό σας με ποιο τρόπο θα μπορέσετε να το πετύχετε. Αναρωτηθείετε: Πώς η σημερινή μέρα θα έχει περισσότερο νόημα από τη χθεσινή; Είναι σημαντικό να μηνπροσπερνάτε τα προβλήματα και μην μετατοπίζετε πάντα την ευθύνη στους άλλους. Μόνο αν κάνετε την αυτοκριτική σας, θα μπορέσετε να εξισορροπήσετε την προσωπική σας ζωή με τη επαγγελματική.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι οι σχέσεις δεν είναι ποτέ μονόπλευρες. Εάν ο σύντροφος σας ανησυχεί ότι εργάζεστε πολλές ώρες, αυτό δεν είναι μόνο δικό σας πρόβλημα, αλλά αφορά και τους δυο.

Πηγή: jenny.gr

Ροή Ειδήσεων