• Αναζήτηση

Οκτώ εφευρέσεις που δεν θα πιστεύεις ότι έγιναν από γυναίκες!

Η τεχνολογία και η επιστήμη θεωρείται άβατο για τις γυναίκες, ακόμη και σήμερα. Οι προκαταλήψεις εξακολουθούν να υπάρχουν, και οι άντρες επιστήμονες κοιτάζουν με μισό μάτι τις συναδέλφους τους.

Τα ταμπού παραμένουν ζωντανά παρά τις προσπάθειες να εξαλειφθούν και είναι ξεκάθαρο, τόσο στον εργασιακό τομέα, όσο και σε εκείνον της επιστήμης και της έρευνας, το ποιος έχει το πάνω χέρι και ποιος συνεχίζει να αποτελεί το ισχυρό φύλο.

Μέχρι και σήμερα, γυναίκες επιστήμονες και εφευρέτριες μπορούν, με πολύ μεγάλη δυσκολία, να “ορθοποδήσουν. Οι φραγμοί, οι αποκλεισμοί και πολλές φορές η “λεηλασία” του έργου τους από άντρες “συνεργάτες” τους δεν λείπουν.

Ωστόσο, υπάρχουν γυναίκες που αψήφισαν τα πιστεύω της εποχής τους και έβαλαν πάνω απ’ όλα τα πάθος και το όνειρό τους να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο, με αποτέλεσμα να μας χαρίσουν εφευρέσεις που εξέλιξαν τον τρόπο ζωής του ανθρώπου.

Γνωρίστε, λοιπόν οκτώ γυναίκες που ενέπνευσαν με τα έργα τους και επηρέασαν τον κόσμο, όπως ακριβώς και οι γυναίκες που θα μιλήσουν στο Game Changer: Women of Influence στις 20 Ιανουαρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Το νέο συνέδριο του Game Changer φιλοδοξεί να συμβάλλει στην αλλαγή της νοοτροπίας, που εμποδίζει την πρόσβαση των πετυχημένων επαγγελματικά γυναικών σε θέσεις υψηλής επιρροής και κύρους.

Θερμοστάτης Αυτοκινήτου – Margaret A. Wilcox

Μπορεί να επικρατεί η πεποίθηση ότι οι άνδρες ξέρουν τα πάντα για το αυτοκίνητο, ισχυριζόμενοι ότι είναι φυσική πορεία των πραγμάτων, ωστόσο την επόμενη φορά που θα ανοίξουν την θέρμανση καλό είναι να πουν, έστω και ένα σιωπηλό ευχαριστώ στην γυναίκα που τον εφηύρε.

Ο θερμοστάτης αυτοκινήτου εφευρέθηκε από την Margaret A. Wilcox. Η γεννημένη το 1838 στο Σικάγο των ΗΠΑ, Margaret ήταν μια από τις ελάχιστες μηχανικούς – μηχανολόγους της εποχής της και της άρεσε να πειραματίζεται με διάφορες συσκευές, όπως θερμοσίφωνες, τοστιέρες κλπ, έως ότου να καταφέρει να πραγματοποιήσει την δική της εφεύρεση.

Και το έκανε το 1893, όταν εφηύρε τον θερμοστάτη του αυτοκινήτου. Σκοπός του ήταν να ζεσταίνει τα κρύα δάχτυλα των αριστοκρατικών αυτοκινητιστών του 19ου αιώνα. Η ίδια δεν σταμάτησε εκεί, καθώς εφηύρε επίσης ένα πλυντήριο για ρούχα και ένα για πιάτα.

Υαλοκαθαριστήρες – Mary Anderson

Όσοι έχουν οδηγήσει έστω και μια φορά στη ζωή τους υπό βροχή ή χιόνι μπορούν να καταλάβουν πολύ καλά τη σημασία που έχει η ανακάλυψη των υαλοκαθαριστήρων. Αυτό, όμως, που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους τους είναι ότι η συγκεκριμένη εφεύρεση έγινε από γυναίκα.

Συγκεκριμένα, η εφευρέτης που είχε την σωτήρια ιδέα για την δημιουργία των υαλοκαθαριστήρων ήταν η Mary Anderson, η οποία κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1903.

Η Anderson πραγματοποίησε την ανακάλυψή της κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με προορισμό τη Νέα Υόρκη, όταν είδε τους οδηγούς να έχουν ανοιχτά τα παράθυρά τους και να βρέχονται προκειμένου να καταφέρουν να δουν τον δρόμο. Έτσι, σκέφτηκε πως η λύση θα ήταν μια συσκευή, από μια λεπτή λεπίδα καουτσούκ, που θα κινούνταν από τον οδηγό με τη βοήθεια ενός μοχλού στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

H εφεύρεσή της δεν έγινε άμεσα αποδεκτή από τους οδηγούς, οι οποίοι θεωρούσαν πως το σύστημα των υαλοκαθαριστήρων αποσπούσε την προσοχή τους, προκαλώντας πολλά ατυχήματα. Ωστόσο, η οπτική σχετικά με την εφεύρεση άλλαξε το 1916, όταν οι υαλοκαθαριστήρες άρχισαν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε οχήματος που κυκλοφορούσε στους δρόμους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: alexiptoto.com

Ροή Ειδήσεων