• Αναζήτηση

Οι δέκα παγίδες και οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις!

Οι φόροι εισοδήματος οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος, μετά την εκκαθάριση των δηλώσεών τους, οι φορολογούμενοι είναι σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με πέρυσι.

Το «σχεδόν» παραπέμπει σε μικρές συγκριτικά με το μέγεθος των προηγο;ymeνων ετών πρόσθετες επιβαρύνσεις, οι οποίες απορρέουν είτε από την κατάργηση και της τελευταίας φοροαπαλλαγής που είχε απομείνει -της έκπτωσης ιατρικών εξόδων-, είτε λόγω της φορολόγησης πρόσθετων εισοδημάτων, π.χ λόγω μισθώσεων Airbnb, όπου ο ελεγκτικός κλοιός σφίγγει, είτε εξαιτίας της πρεμιέρας της κατοχύρωσης του αφορολ;oghτου ορίου μόνο με δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος. Παγίδα έξτρα φόρων μπορεί να κρύβεται ακόμα και στο νέο κύμα διασταυρώσεων που προμηνύεται η ξεχωριστή δήλωση φιλοξενουμένων…

Το νέο έντυπο Ε1 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τα επόμενα 24ωρα. Το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων δεν αλλάζει. Όπως πέρυσι και κάθε χρόνο, σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Φέτος, όμως, όπως γίνεται πλέον για κάθε βεβαιωμένη φορολογική οφειλή η οποία δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να «σπάσει» ακόμα και την κάθε δόση σε 12 μηνιαίες καταβολές.

Με τον τρόπο αυτό «παντρεύεσαι» την εφορία για κάθε μήνα σε έναν ατελείωτο φορολογικό εφιάλτη. Αν η εναλλακτική είναι ο κίνδυνος της κατάσχεσης, η πληρωμή φόρου κάθε μήνα μέχρι την εκκαθάριση της επόμενης φορολογικής δήλωσης μπορεί να είναι λύση.

Πριν φτάσουμε όμως στην εξόφληση του φόρου, ας καταγράψουμε τις αλλαγές στις φετινές δηλώσεις και τις παγίδες που κρύβονται.

1. Πλαστικό χρήμα. Στον πίνακα 7 της φετινής δήλωσης, οι φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τους κωδικούς 049-050, όπου αναγράφονται οι δαπάνες για την κάλυψη του αφορολογήτου από μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Οι κωδικοί δεν προσυμπληρώνονται από τη Φορολογική Διοίκηση, αλλά οι ίδιοι οι φορολογούμενοι υπολογίζουν το σύνολο και το αναγράφουν. Προς διευκόλυνση του υπολογισμού αυτού, η Φορολογική Διοίκηση αναρτά την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της και οι φορολογούμενοι, έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης, αναγράφουν αυτά που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις…

Διαβάστε περισσότερα εδώ: madata.gr

Ροή Ειδήσεων