• Αναζήτηση

Η ρουτίνα προσφέρει στα παιδιά ασφάλεια και αίσθηση ταυτότητας!

Κατά τη διάρκεια όλων των αναπτυξιακών σταδίων, η ρουτίνα και τα τελετουργικά προσφέρουν στα παιδιά την αίσθηση ασφάλειας στο σπίτι. Εξασφαλίζουν ότι το σπίτι είναι το μοναδικό μέρος όπου η οικογένεια, οι παραδόσεις και η αγάπη είναι εγγυημένα, ασφαλή και σταθερά.

Οι γονείς πρέπει να εγκαθιστούν συνήθειες που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά των παιδιών κατά την ώρα του ύπνου, της μελέτης κ.α. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στα οποία επιτρέπεται να κοιμούνται όποτε ή και όπου θέλουν, έχουν συνήθως προβλήματα στο σχολείο λόγω κούρασης. Επίσης, μετά από έρευνες έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι καβγάδες σχετικά με την μελέτη μπορούν να αποφευχθούν όταν εγκαθιδρύονται κάποιες συνήθειες.

Τα τελετουργικά και η ρουτίνα χρησιμεύουν στο να δώσουν στα παιδιά σχολικής ηλικίας μία αίσθηση ασφάλειας, καθώς κι έναν ιδιαίτερο δεσμό με τα μέλη της οικογένειας.

Πολλές οικογένειες ακολουθούν τελετουργικά για βασικές εορταστικές περιστάσεις, όπως γενέθλια, γάμους, βαπτίσεις, επετείους. Μπορείτε όμως να δημιουργήσετε μοναδικά τελετουργικά που να ισχύουν μόνο για σας και το παιδί σας. Οτιδήποτε κάνετε σε μια αναμενόμενη στιγμή μπορεί να αποτελέσει ένα τελετουργικό για το παιδί σας. Για παράδειγμα:

  • Πάρτε μαζί το παιδί σας, όταν το Σάββατο το πρωί πηγαίνετε για ψώνια. Ολοκληρώστε την διαδικασία κάθε εβδομάδα με μία επίσκεψη στο καφέ της γειτονιάς για να πιείτε μαζί ένα δροσιστικό χυμό.
  • Κάθε Παρασκευή μπορείτε να πηγαίνετε για ένα παγωτό.
  • Καθιερώστε να πηγαίνετε για περπάτημα κάθε Κυριακή απόγευμα.
  • Να λέτε πάντα αντίο με μια ζεστή αγκαλιά.

Τα τελετουργικά δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκα. Ακόμη και τα πιο απλά μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά δύο πολύτιμα στοιχεία:

  • Αίσθηση ταυτότητας. Τα τελετουργικά βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν τι σημαίνει να είστε μέρος της οικογένειας και ποιοι είστε όλοι μαζί.
  • Παρηγοριά κι ασφάλεια. Τα παιδιά νιώθουν πιο κοντά τις οικογένειες που χρησιμοποιούν μικρά τελετουργικά για να τους δείξουν ότι η οικογένειά τους είναι κάτι ιδιαίτερο.

Παρόλο που η συνέπεια και η ρουτίνα είναι σημαντικές, τα τελετουργικά πρέπει να είναι συγχρόνως ευέλικτα. Πρέπει να γνωρίζετε καλά ποια τμήματα των τελετουργικών έχουν ουσία και ποια μπορούν να αλλάξουν. Να αλλάζετε λίγο τους κανόνες για να ταιριάζουν με τις ανάγκες όλων καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν κι αλλάζουν. Το σημαντικό είναι να παρέχετε πεποιθήσεις, παραδόσεις και μια αίσθηση τάξης, τα οποία το παιδί σας θα μπορεί να έχει ως αποκούμπι όταν ο έξω κόσμος φαίνεται ψυχρός και χαοτικός.

Τα τελετουργικά είναι ευεργετικά και για τους γονείς. Οι καλές προθέσεις σας να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας, να τους πείτε πόσο σημαντικά είναι και να τους μεταδώσετε τις αξίες της οικογένειας συχνά παραβλέπονται λόγω του ότι είμαστε πάντα απασχολημένοι. Τα τελετουργικά επιβραδύνουν το πρόγραμμά σας και σας επιτρέπουν να χαρείτε την οικογένειά σας.

Ο ρόλος του γονέα στην δημιουργία συνηθειών και τελετουργικών

  • Θυμηθείτε ότι το να ορίσετε μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου για τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι πολύ σημαντικό.
  • Για να αποφύγετε τις διαφωνίες και την αναβλητικότητα, δημιουργήστε μια συνήθεια για το διάβασμα.
  • Δημιουργήστε μοναδικά τελετουργικά που ισχύουν για την δική σας ξεχωριστή οικογένεια.

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: themamagers.gr

Ροή Ειδήσεων