• Αναζήτηση

Καθαρά Δευτέρα στη Νέδουσα Αλαγονίας | To δρώμενο της ευετηρίας! (video)

Οι τρείς εβδομάδες πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή ονομάζονται απόκριες. Ταυτίζονται με τη περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.

Οι απόκριες ή το καρναβάλι είναι μια γιορτή για όλες τις ηλικίες. Οι μεταμφιέσεις, τα πάρτι και τα γλέντια μέχρι πρωίας είναι σημάδι ότι οι απόκριες έφτασαν. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας η λήξη του Καρναβαλιού είναι την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα.

Η Νέδουσα δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία…

Το Καρναβάλι στη Νέδουσα συνεχίζεται και την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, λίγο διαφορετικό και αλλιώτικο από όλα όσα έχουμε δει κατά τόπους.

Νέδουσα Αλαγονίας, καρναβαλι Νέδουσα Αλαγονίας, που να παω για καρναβαλι, αποκριες καρναβαλι

Είναι ένα αγροτικό Καρναβάλι και μοιάζει περισσότερο με λαϊκό θέατρο, σκοπός του είναι μέσα από τις πρωτόγονες ιεροπραξίες η εξασφάλιση της Καλής Χρονιάς και της γονιμότητας. Οι ντόπιοι έχουν δημιουργήσει ένα θίασο και προσφέρουν θέαμα στους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού.

Ο εορτασμός ξεκινάει με την επίσκεψη του θιάσου σε όλα τα σπίτια του χωριού, ο λεγόμενος αγερμός ώστε να ανταλλάξουν ευχές και κεράσματα που στη συνέχεια θα φαγωθούν σε ένα ομαδικό γεύμα.

Μουτζουρώματα στο πρόσωπο από καπνιά φούρνου, έτσι για να μη σας πιάνει το κακό μάτι. Μην προσπαθήσετε να το αποφύγετε, ο θίασος θα σας μουτζουρώσει θέλετε δεν θέλετε. Δεν υπάρχουν άσχημοι ή όμορφοι, το μουτζούρωμα έχει σκοπό να σας κάνει όλους ίσους και να αποκτήσουν όλοι κοινό πρόσωπο.

Σειρά έχει ο χορός των τράγων, όπου άνθρωποι μεταμφιεσμένοι σε τράγους με μεγάλες κουδούνες περασμένες στο λαιμό τους επιδίδονται σε εικονικές μάχες κρατώντας όλο το χωριό σε ένταση από τους ήχους των κουδουνιών που χτυπούν ασταμάτητα.

Στην πλατεία του χωριού το αλέτρι θα οργώσει 3 φορές και ο θίασος σπέρνει σπόρους, αροτρίαση. Προετοιμάζουν τη γη για την καρποφορία που θα φέρει η Άνοιξη.

Γάμος γίνεται και είστε όλοι καλεσμένοι, ο γαμπρός και η νύφη σας περιμένουν, φυσικά μιλάμε για μέλη του θιάσου όπου προκαλούν γέλιο και διακωμωδούν την τελετή με αποκορύφωμα να ερωτεύονται 3 φορές πάνω στο οργωμένο χώμα.

Στη ζωή δεν υπάρχουν μόνο χαρές, σειρά έχει ο χαμός ενός νεαρού άνδρα ο οποίος φονεύεται για να μην πεθάνει από γηρατειά και την αδυναμία που αυτά φέρνουν. Μοιρολόγια και θρήνος είναι μέρος του συγκεκριμένου δρώμενου.

Σειρά έχει η ανάσταση, ο νέος ανακαλείται στη ζωή και επανέρχεται δριμύτερος και ακμαίος να αναλάβει πάλι δράση.

Οι πρωτόγονες Διονυσιακές Μεταμφιέσεις και όλα τα παραπάνω δρώμενα έχουν σκοπό να προϋπαντήσουν την Άνοιξη φέρνοντας αισιοδοξία, καρποφορία και γονιμότητα στη Νέδουσα και τους κατοίκους της, μετά από το χειμώνα. Μη φύγετε από το χωριό χωρίς να δοκιμάσετε τα διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα και κάντε τη βόλτα σας στο καταπράσινο τοπίο.

Πάρτε και εσείς μια ιδέα:

Αν θέλετε να βιώστε ένα διαφορετικό Καρναβάλι, η Νέδουσα είναι υπέροχη επιλογή, άλλωστε με το που φτάσετε, θα αισθανθείτε αμέσως καλοδεχούμενοι.

****ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Νέδουσα Δ.Ε. Καλαμάτας, Δρώμενο ευετηρίας, ώρα 10.30: Αγερμός, ώρα 12.00: Δρώμενα.

Πηγή: galsnguys.gr

Ροή Ειδήσεων