• Αναζήτηση

Θεσσαλονικιός στέλνει κουλούρι στη στρατόσφαιρα!

Πώς φαίνεται η γη από τα 40.000 μέτρα; Και τι δουλειά έχει ένα …κουλούρι Θεσσαλονίκης στη στρατόσφαιρα; Ένας Θεσσαλονικιός, ο Θανάσης Φούκης, που από τα 7 του χρόνια «εξερευνά» τον θαυμαστό κόσμο του Διαστήματος, ετοιμάζεται, με τη βοήθεια ενός μετεωρολογικού μπαλονιού, να στείλει το πιο φημισμένο ίσως προϊόν της πόλης πολλές χιλιάδες μέτρα πάνω από τη γη, καταγράφοντας κάθε λεπτό της καθ’ όλα διαφορετικής αυτής πτήσης.

Ο Θανάσης Φούκης, σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο εξωτερικό, αλλά όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς ωστόσο το «μικρόβιο» του Διαστήματος, που είχε φωλιάσει μέσα του από την τρυφερή παιδική ηλικία να τον έχει εγκαταλείψει. Συνέχισε να μελετά και να καταστρώνει σχέδια, με το όνειρο να τα δει κάποια στιγμή να υλοποιούνται.

«Επτά ετών είδα ένα φαινόμενο στο διάστημα που με εξέπληξε και μ’ έκανε να θέλω να ασχοληθώ με την αστροφυσική από πολύ μικρός. Ξεκίνησα να διαβάζω, ασχολήθηκα με μαθηματικά που ήταν πάνω από το επίπεδο που διδασκόμασταν τότε στο γυμνάσιο και σε ηλικία 14 ετών ενδιαφέρθηκα -και ενδιαφέρθηκε και το Μετεωροσκοπείο- και ασχολήθηκα εκεί το καλοκαίρι, παίρνοντας τις μετρήσεις από τους υποσταθμούς, που στη συνέχεια τις δίναμε στην ΕΜΥ για να βγάλει τις προγνώσεις του καιρού» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Φούκης.

Έναν χρόνο αργότερα, στα 15 του, ο Θανάσης Φούκης βρέθηκε στο Αστεροσκοπείο της Θεσσαλονίκης και έφτιαξε έναν πίνακα κατάταξης στοιχείων σωματιδίων και υποσωματιδίων της ύλης. «Από τα 15 μου ασχολούμουν ήδη με τη δομή του σύμπαντος» λέει και αναπολεί τις ημέρες εκείνες, που εργαζόταν ώρες ατελείωτες σε πείσμα όλων όσοι τον παρότρυναν να κάνει πράγματα της …ηλικίας του.

Τα χρόνια κυλούσαν αλλά το ασίγαστο πάθος του να δει ένα από τα πρότζεκτ του να υλοποιούνται δεν έσβηνε, αντίθετα φούντωνε και το περσινό καλοκαίρι αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα για να στείλει ένα μετεωρολογικό μπαλόνι στη στρατόσφαιρα, που θα κουβαλούσε ένα ασυνήθιστο φορτίο, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης!
Συγκρότησε μια ομάδα, την «Daedalus Missions», «βάφτισε» το πρότζεκτ του RBR (Rounded Bread Roll), και με πολλή δουλειά, μεράκι και ίδιους πόρους έφτασε, σήμερα, στο σημείο να είναι ένα βήμα από την υλοποίηση ενός παιδικού -θα έλεγε κανείς- ονείρου.

Ο ίδιος είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος της ομάδας, η οποία πλαισιώνεται από μια σειρά άλλων ανθρώπων, οι οποίοι -μεταξύ άλλων- έχουν φροντίσει για τα γραφικά και την προώθηση του πρότζεκτ μέσω των social media.
«Γιατί, όμως, κουλούρι;» είναι η ερώτηση που βγαίνει αυθόρμητα, με τον ίδιο να απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον ίδιο αυθορμητισμό. «Επιλέξαμε ένα κουλούρι για να στείλουμε στη στρατόσφαιρα γιατί είναι από τη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου καταγόμαστε όλοι όσοι είμαστε στην ομάδα!» λέει και εξηγεί, με χιούμορ, πως όταν το ανακοίνωσε στην παρέα του τον πέρασαν περίπου για …τρελό!
Απογείωση με μετωρολογικό μπαλόνι, προσγείωση με …αλεξίπτωτο!

Το κουλούρι θα ταξιδέψει στα 40χλμ με τη βοήθεια ενός ειδικά τροποποιημένου μετεωρολογικού μπαλονιού, το οποίο θα περιέχει υδρογόνο και όχι ήλιο, όπως ήταν μια από τις σκέψεις, καθώς το τελευταίο είναι πιο βαρύ και ο Θανάσης Φούκης με την ομάδα του θέλουν να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται!

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: usay.gr

Ροή Ειδήσεων